SVETI NIKOLA SE SLAVI U NEDELJU, A LJUDI VEĆ PORUČUJU RIBU: Ipak, i ove godine jedna stvar je drugačija KOD NAJVEĆE SRPSKE SLAVE
Nikoljdan je u nedelju, oni koji ga slave uveliko poručuju u ribarnicama za posnu trpezu, ali zbog preporuke kriznog štaba i ove godine se svetac obeležava uz manje gostiju
Za Nikoljdan se kaže da ga pola Srba slavi, a druga polovina ide na slavu. Tako je bilo do ove pandemije. I dalje ga slavi polovina, ali s mnogo manje gostiju.
Svetac pada u nedelju, a oni kojima je on zaštitnik uveliko naručuju ribu za posnu trpezu. Goran Veselinov iz jedne ribarnice na Kalenić pijaci nam je otkrio da ljudi uveliko dolaze ili poručuju telefonom i da posla ima uprkos pandemiji korone.
- Od srede su ljudi počeli da poručuju i kupuju ribu. Inače su nam godine iskustva pokazale da ljudi pazare nekoliko dana pred slavu, jer ribu ne spremaju na taj dan kad se slavi, nego dan-dva pre - ispričao nam je on. Kako kaže, najprodavaniji su ove godine šaran i smuđ, mada ljudi kupuju količinski manje.
Ipak, prodavci se ne žale, ovo je vreme kada se može povećati zarada. Preporuke kriznog štaba su da se slava slavi uglavnom u krugu porodice, što se u većini i poštuje.
- Tokom pandemije prodaja nam se prepolovila. Manje je ljudi koji dolaze u nabavku, primećujemo to po stalnim mušterijama, kojih nema. Inače se kupuje količinski manje, jer oni koji su pre slavili sa po 20-30 gostiju sada na krsnu slavu pozivaju svega desetak ljudi - rekao je prodavac i dodao da je neko nepisano pravilo kada su slavlja u pitanju da je po jednoj osobi potrebno 300 do 500 grama mesa ribe.
I cene su šarenolike. Kupuju ljudi shodno ukusu, budžetu. - Šaran, koji je naprodavaniji, košta 820 dinara, uz njega som, koji je 1300 dinara. Dosta se prodaje očišćena pastrmka, koja je 620 dinara - navodi naš sagovornik i ističe da oni s dubljim džepom uzimaju i losos od 2.000 dinara po kilogramu i suvi bakalar od 4.790 dinara.
Gotovo svaka ribarnica pruža i uslužno pečenje, ali to košta. - Primamo porudžbine i za pečenu ribu, i za dan slave i ranije. Cene su drugačije jer riba kalira, pa je cena ribe koju pripremimo 30 do 50 odsto viša - kaže Veselinov.
Kurir.rs / Suzana Trajković