Nikoljdan, krsna slava koju proslavlja veliki broj Srba, uvek pada u post i nikada, ama baš nikada se za trpezom ne bi smela da se služi mrsna hrana.
Domaćice su uvek u velikom problemu šta da stave na slavsku trpezu i da bude ukusno. Posnih jela ima mnogo i sva su ukusna, zdrava i dovoljna da se proslavi i posti časno i mirno.
Nudimo vam recept za posnu carsku proju:
Sastojci:
- 1 štap praziluka
- 2 kisele paprike iz turšije,
- malo šargarepe, sveže ili iz turšije
- 2 čaše kukuruznog brašna (čaša je od 200 ml)
- 2 čaše pšeničnog brašna,
- ravna kašičica soli,
- 1 prašak za pecivo,
- 150 ml ulja,
- 250-300 ml mineralne vode.
Priprema:
Praziluk oprati, iseckati i staviti da se izdinsta nekoliko minuta. Dodati iseckanu papriku i šargarepu, promešati i dodati malo vode ako je potrebno (oko 30-50 ml). Dodati i pola kašičice soli. Dinstati još oko 5 minuta da paprika omekša pa skloniti sa vatre.
Pomešati kukuruzno i pšenično brašno, so, prašak za pecivo, pa dodati ulje, pripremljenu smesu od praziluka i mineralnu vodu. Sve dobro sjediniti, pa izliti u tepsiju podmazanu uljem.
Peći 25-30 minuta na 180 na stepeni.
Kurir.rs/Letina kuhinja
Bonus video: