NAJUKUSNIJI RECEPT: Evo kako da napravite i poslužite SLAVSKO ŽITO!
Koljivo je sastavni deo srpske tradicije i služi se u čast svetitelja koji se slavi, za zdravlje i napredak doma i ukućana.
Pšenično zrno u hrišćanstvu je simbol večnog života, smrti i vaskrsenja, jer kada se seje ono umire i klija, ali iz njega se rađa novi život koji donosi stostruki rod. Slavsko žito se kuva i prinosi u slavu Božiju, u čast svetitelja koji se slavi, za zdravlje i napredak doma i njegovih ukućana, kao i za pokoj duša svih predaka u tom domu.
Nakon sečenja kolača žitom se prvo služi domaćin, a zatim i svi ukućani. Onda se služe svi gosti i kako koji gost dolazi na slavu, prvo se poslužuje slavskim žitom.
Žito najčešće služi domaćica ili devojka u kući, ćerka ili unuka i to na slaeći način: domaćica prinese žito gostu, gost ustane, prekrsti se, okrene se domaćinu i domaćici, čestita slavu i uzme žito, nakon čega se ponovo prekrsti i sedne. Poslužavnik sa žitom stoji pored slavske sveće dok traje slava.
(Foto: Shutterstock)