KOČOVIĆ OPREZNO O OMIKRONU: Trebalo je već da imamo ispod 1.000 novozaraženih! EVO KAD BI MOGAO DA SE OKONČA 4. TALAS

Kurir Televizija

Profesor informacionih tehnologija Petar Kočović prognozira da će se četvrti talas pandemije u Srbiji okončati oko 15. januara!

Kočović, koji pomoću svog matematičkog modela prati tok epidemije, navodi da trenutna situacija u Srbiji nije ni približno dobra bez obzira na pad broja novozaraženih u poslednje vreme.

Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

- Trenutna situacija kaže da smo dobri. Mi smo bili pre nekih sedam nedelja bili najzaraženija država na svetu, a sada smo na 63. mestu. U Evropi od 54 države nalazimo se na petom mestu otpozadi. Od nas su bolji samo Rumunija, Albanija, BiH i Severna Makedonija. Trenutno dobro stojimo, ali to nije ni približno dobro - rekao je Kočović u Pulsu Srbije.

Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

Dodaje da matematika pokazuje da se omikron ne širi toliko enormno.

- Mali broj je zaražen. Sem u Velikoj Britaniji, ali nije ni tamo nešto enormno. Za sada je sve to u granicama normale. Ako je omikron soj čak i stigao u Srbiju ponašaćemo se kao i do sada. Da treba da budemo pažljivi i oprezno - treba. Nema jasnih statistika od kog soja je koliko ljudi obolelo. A u opticaju su i neki drugi virusi kao na primer u Peruu i Boliviji - rekao je prof. Kočović.

Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

Četvrti talas će prema njegovim rečima trajati do 15. januara.

- Trenutna situacija je dobra. U Srbiji ne ide baš u najboljem smeru, ali ide dobro. Trebalo je već da imamo ispod 1.000 zaraženih, a mi se još mučimo. Izaziva crv sumnje da se ovo neće spustiti ispod 750 - dodao je Kočović.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija je procenila da je inkubacija nakon zaraze korona virusom između dva i 14 dana, ali se smatra da je period inkubacije kod omikron soja znatno kraći, od tri do pet dana, prenose svetski mediji.

Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Ovo su tri glavna simptoma omikrona  Kurir televizija