Poslednjih nekoliko decenija verovalo se da je hleb nezdrav i da ga treba izbegavati u širokom luku, naročito tokom dijeta.
Međutim, nutricionistkinja Maja Astaloš za Lepa&Srećna otkrila je koji hleb se može jesti bez trunke razmišljanja.
Veruje se da hleb nije zdrav te da ga ne treba jesti, da li je to mit ili istina?
- Hleb je bespotrebno ozloglašen, naravno govorim o integralnom hlebu. Problem je ono što mažemo na hleb, jer smo skolni da stavljamo prazne kalorije ili neke bespotrebne šećere. Veoma je važno i da ne preterujemo, jedna kriška uz obrok sasvim je dovoljna, jer u 100 grama hleb ima samo 70 kalorija i to je sasvim u redu za naš organizam.
U poslednje vreme veoma su popularne čija semnke, jesu li one zaista zdrave?
- Sve semnke su zdrave, nažalost nisu bile popularne do sada. One su izvor dobrih ulja koje daju brojne benefite našem organizmu. Naravno ni u ovom slučaju ne treba da preterujemo, ali bademi, lešnici, čija semenke i sve ostale semenke daju brojne pogodnosti našem organizmu.
Često se govori o autofagiji, načinu ishrane koji mnogi primenjuju kao dijetu, a koja podrazumeva 16 sati bez hrane?
- Autofagija je dobra za mlade i zdrave ljude, ali je opasna na primer za dijabetičare. Svakako se slažem da tri sata pre spavanja ne treba jesti i da to uvek treba da budu lagani obroci. Ali često izbegavanje hrane isto može da bude pogubno za metabolizam i da dovede do insulinske rezistencije koja se pojavljuje u poslednje vreme. Ona može i da bude uvod u dijabetes i nažalost neki ljudi se nikada ne vrate u pređašnje stanje. Uvek govorim važno je imati meru, okružiti se pozitivnim ljudima i biti nasmejan.
Kurir.rs/I.BLepa&Srećna