JEDNU GREŠKU SVI PRAVIMO, A MOŽE DA BUDE VEOMA OPASNO ZA ORGANIZAM: Na ovom ulju NIKAD ne sme da se prži RIBA
Nema potrebe ubeđivati bilo koga da je riba riznica sastojaka koji unapređuju zdravlje. Oni su izvor proteina, vitamina, minerala i masnih kiselina od neprocenjive vrednosti za telo.
- Masna riba sadrži ulje koje ne treba pržiti, a tokom prženja ističe iz njega. Zato ih je, ako je moguće, bolje ispeći – podjednako će biti ukusne, a zdravije – kaže Selina Kinička, dijetetičar i trener za ishranu u Medicinskom centru Damjan.
Kakav je efekat masti na telo?
Suncokretovo ulje sadrži mnogo više omega-6 masnih kiselina i zanemarljive količine omega-3. Šta ovo znači za nas? Višak omega-6 kiselina može dovesti do pojačane upale u telu, povećavajući rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka.
Ako želite da počnete sa suplementacijom omega-3, možete se odlučiti za jedan od dijetetskih suplemenata dostupnih u svakoj apoteci.
- Odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina je veoma važan. Bilo bi dobro da bude 1:4. Riba je bogata omega-3, dok većina ulja sadrži više omega-6. Što više ulja dodamo, to više pogoršavamo odnos kiselina, a samim tim smanjujemo i upotrebu omega-3 masnih kiselina u organizmu – objašnjava Selina Kinička.
kurir.rs
Bonus video: