posle praznika

BACANJE NE DOLAZI U OBZIR: Šta uraditi sa ostacima hrane nakon praznika?

Foto: Shutterstock

Ako vam posle prazničnog slavlja ostane mnogo hrane, pretvorite je u nova jela.

Sarmu, na primer, možete staviti u zamrzivač, pa je po potrebi izvaditi i podgrejati. Zamrznuti možete i supu, pečenje i kolače, ali nikako jela od krompira. Evo još nekoliko ideja za pripremu ostataka hrane.

Foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

* Kad vam ostane ribe, napravite od nje ukusnu paštetu ili je sameljite, pa je jedite s kuvanom testeninom.

* Ostaci piletine mogu se iskoristiti za ukusan rižoto. Od ovog mesa možete napraviti salatu dodajući u nju kisele krastavce, tvrdo kuvana jaja, povrće i majonez.

* Od ostataka pirinča napravite hrskave pržene okruglice (samo dodajte jaje). Skuvanu testeninu podgrejte i dodajte joj kajganu, sir ili prženu dimljenu slaninu.

Foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

* Sir je prvi kandidat za smeće jer se vrlo brzo osuši, promeni boju, postane presvučen slojem masnoće. Kao prvo, odmah ga natopite u mleko, pa ga kasnije dobro uvijte u aluminijsku foliju i čuvajte u frižideru ili zamrzivaču. Ako se ipak stvrdne, izrendajte ga i stavljajte u skoro sva jela koja idu s parmezanom. Manje bajat tvrdi sir ispohujte - to je prava poslastica.

* Višak povrća usitnite i napravite krem supu, a od preostalog voća napravite kolač ili kompot.

* Od starog hleba možete napraviti prženice ili kačamak.

* Suve kolače i keks upotrebite za kolače od krema ili pudinga koji za podlogu imaju keks natopljen mlekom.

Foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/Lena/pripremila Nataša Bajat)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

00:15
Verila se glumica Anja Alač: Zaprošena u pozorištu Izvor: Instagram