VISEĆI VRTOVI VAVILONA ZASIJALI OVOG PUTA U KINI: Novi trgovački centar inspirisan jednim od 7 SVETSKIH ČUDA, sa 1.000 stabala!

EPA / Alex Plavevski

Jedno od čuvenig Sedam svetskih čuda starog sveta - Viseći vrtovi Vavilona, zaživelo je ponovo, ovoga puta u Šangaju u Kini.

Reč je o novom trgovačom kompleksu sa novim pristupom arhitekturi.

Početna faza projekta "Tian An 1.000 drveća“ obuhvata restorane, muzeje, umetničke galerije i mesta za zabavu, zajedno sa najranijim gradskim industrijskim nasleđem.

EPA / Alex Plavevski 
foto: EPA / Alex Plavevski

Stanovnici i turisti uveliko su zaintrigirani nekonvencionalnim izgledom ove građevine čija razvojna faza traje osam godina razvoja, a glavna karakteristika je drveće zasađeno na stubovima i balkonima.

Ima oko 1.000 stubova sa drvetom na vrhu svakog, što strukturi daje izgled nalik na brdo. Automatski sistem za zalivanje je zakopan u svaki od stubova kako bi se tokom cele godine održavalo više od 70 vrsta raskošnog drveća.

EPA / Alex Plavevski 
foto: EPA / Alex Plavevski

Struktura - koju je dizajnirao Tomas Hedervik, britanski arhitekta iza paviljona Ujedinjenog Kraljevstva na Svetskoj izložbi u Šangaju 2010. - nalazi se duž puteva Moganšan i Čanghua u okrugu Putuo.

"Ovo će postati najsjajniji 'biser' duž 42 kilometra dugačke obale reke Sudžou Krik u centru Šangaja", rekao je Song Šengli, zamenik direktora Putuovog odeljenja za javnost.

VISEĆI VRTOVI VAVILONA ZASIJALI OVOG PUTA U KINI: Novi trgovački centar inspirisan jednim od 7 SVETSKIH ČUDA, sa 1.000 stabala!  Youtube

Počela je izgradnja druge faze koja će biti viša građevina sa visećim baštama uz potok. Za dve godine otvoriće se kao hotel sa buticima i poslovnom zgradom.

Region uz reku je bio nekadašnje mesto prve kineske privatne fabrike brašna - najveće i najmodernije fabrike te vrste u istočnoj Aziji kada je otvorena 1900. godine.

Kurir.rs / Shine.cn, Foto: EPA / Alex Plavevski