OVA GODINA BIĆE BERIĆETNA ZA SVE! Stiže povećanje plata i penzija, ali i velika pomoć mladima i mamama

Mondo/Uroš Arsić

Država već dala veliku finansijsku pomoć građanima u godini za nama, a nastaviće da se domaćinski odnosi i u 2022.

Na proleće 2020. krenula je pandemija koronavirusa, a u bitku s njom ceo svet. U cilju da ekonomski ojača svoje građane, Vlada Srbije je tada uvela prve mere pomoći privredi i građanima, pojačala 2021. godine, a taj trend nastaviće i u 2022. godini!

Svih 1,7 miliona penzionera od januara čeka linearno povećanje penzija od 5,9 odsto, a u februaru će svi penzioneri dobiti novčanu pomoć od po 20.000 dinara. Ovaj procenat se obračunava po švajcarskom modelu, koji je na snazi u Srbiji od januara prošle godine.

Najavljeno je i povećanje plata u javnom sektoru. To znači da će oko 500.000 zaposlenih dobiti povišice, s tim što će plate za osam odsto biti veće onima koji rade u socijalnoj službi, zdravstvu i vojsci, a za sedam odsto svima ostalima. Zdravstveni radnici, krajem januara, najkasnije početkom februara, dobiće i po 10.000 dinara pomoći.

- Biće to lep novogodišnji poklon za one koji se već dve godine bore sa pandemijom koronavirusa - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vlada Srbije usvojila je izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, prema kojima će od 1. januara za svako prvorođeno dete biti isplaćivano po 300.000, umesto dosadašnjih 100.000 dinara. Sve porodice koje dobiju drugo ili treće dete primaće od države jednokratnu pomoć od 100.000 dinara. Pored ove, roditeljima ostaje i postojeća finansijska podrška za drugu bebu od po 10.000 dinara mesečno u trajanju od dve godine, dok će treće i dalje dobijati narednih 10 godina po 12.000 dinara mesečno.

U borbi protiv bele kuge i u nastojanju da se popravi demografska slika, mlade majke dobijaće na poklon od države 20.0000 evra za kupovinu stana. O pravu na kupovinu stana uz državno učešće odlučivaće komisija koju imenuje Vlada. Novčanu pomoć od po 100 evra je predsednik Srbije najavio i za sve mlade od 16 do 29 godina. Prijavljivanje će biti organizovano od 15. do 30. januara, a isplata je planirana za 1. februar. Predsednik Vučić je naveo da na 100 evra može da računa oko 1.050.000 mladih u Srbiji, a potrebni su im samo lična karta i otvoren bankovni račun.

Podsetimo, u 2021. godini država je od maja počela sa paketima novčane pomoći, i to prvo vakcinisanim građanima. Svi stariji od 16 godina koji su primili makar jednu dozu vakcine protiv korone do 31. maja dobili su 3.000 dinara. U junu 60 evra državne pomoći dobile su sve nezaposlene osobe koje su 15. aprila bile na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Potom su svi punoletni građani dobili novčanu pomoć iz tri dela - najpre 30 evra u maju, isto toliko u novembru i 20 evra u decembru. Takođe, svi penzioneri, invalidi rada i korisnici privremene naknade kod Fonda PIO dobili su po 50 evra u septembru.

Zbog još jedne teške godine za turistički i ugostiteljski sektor, gradski hoteli dobijali su direktnu podršku države u visini od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici, a podršku je dobio i sektor prevoznika putnika i drumskog saobraćaja i autobuskih stanica, od po 600 evra po autobusu u periodu od šest meseci. Direktnu podršku države u visini od jednog i po minimalca dobili su i 1.505.093 preduzetnika i zaposleni u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima u našoj zemlji u vidu jednog i po minimalca, a podršku u visini od još jednog punog minimalca dobili su ugostitelji, turističke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, hoteli, odmarališta i rentakar agencije.

- Mala je reč da je Srbija napredovala - istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavljujući sve što će se dešavati u novoj godini.

Putuj po Srbiji i u 2022. Vaučeri od po 5.000 dinara

Ministarka turizma Tatjana Matić izjavila je da će od 1. januara 2022. početi prijavljivanje za turističke vaučere za odmor, koji se dodeljuju u cilju podsticanja unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije. Vaučeri od 5.000 dinara mogu se koristiti u trajanju od najmanje pet noćenja izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta ili mesta studiranja korisnika vaučera sve do 20. novembra 2022.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Bonus video:

This browser does not support the video element.

UKIDA SE PDV NA DONACIJE HRANE! U Srbiji se svakog dana baci 2 miliona kg namirnica, uskoro takva praksa postaje prošlost  Kurir televizija