Ljudi za vreme praznika dosta preteruju u jelu i piću, a mamurluk može da potraje i nekoliko dana
Vreme praznika, slavlja i euforije uveliko traje, pa ljudi lako preteraju sa hranom, ali i sa alkoholom. Mamurluk obično potraje i sutradan, a nekad i duže naročito ako se slavlje produži na dva ili tri dana. Zbog toga je jako važno voditi računa šta jedete i pijete tokom "oporavka" da ne biste pogoršali glavobolju i mamurluk.
Alkohol je pravi diuretik, što znači da odvodi vodu iz tela, a to nas dovodi do dehidratacije. Voda je nabolji izbor jer će nadomestiti nedostatak tečnosti što će sprečiti glavobolju.
Takođe, istraživanja pokazuju da čaj od đumbira smanjuje osećaj mučnine. Kisela tečnost sadrži sirće, so i vodu, koji može pomoći da utolite žeđ i napunite se elektrolitima i natrijumom do potrebnog nivoa. Soka možete piti i pre polaska u grad, odnosno pre nego što počnete da pijete ili podeliti u dva dela. Veći deo popijte pre ispijanja alkohola drugi nakon.
Ali ima dosta hrane koja pomaže kod mamurluka kao što je banana, kivi i spanać.
To je zato što je ovo voće i povrće bogato kalijumom, važnim elektrolitom koji se nestaje kao posledica diuretičkog efekta alkohola.
Jaja su puna amino kiselina kao što su cistein i taurin. Turin pomaže rad jetre i sprečava oboljenja ovog važnog organa. Cistein smanjuje dejstvo acetaldehida, hemikalije koja je odgovorna za glavobolju.
Od tečnosti jako je bitna i kokošija supa koja će nadomestiti nedostatak natrijuma i vode u organizmu kao posledice dehidratacije nastale usled pijanstva. Piletina i povrće takođe sadrže cistein, pa značajno olakšavaju rad jetre. Tu je i ovsena kaša koja ima dosta esencijalnih nutrijenata kao što su vitamin B , kalcijum, magnezijum i gvožde. Ona može da vam pomogne da neutrailšete kiseline u organizmu i podiže nivo šećera u krvi , dajući vam instant osećaj energije .
Posle mamurluka treba izbegavati masnu hranu, kafu i sok od pomorandže.
Kurir.rs