Ovo su običaji koji kruže u narodu, a ostali su od naših predaka
Danas proslavljamo Tucindan, praznik koji pada dva dana pre Božića. Kako stari običaji nalažu danas se tuče, tačnije, kolje prase "božićnjarče" za božićnu pečenicu, pa se zbog toga ovaj dan zove Tucindan.
Da li će na trpezi biti manje ili više mesa zavisi i od broja članova porodice, pa će neke familije kupiti prasence, a neke celo svinjče.
Nekada se pečenica tukla, ubijala krušicom soli, a kasnije su počeli da je ubijaju ušicama sekire. Ubijeno ili samo ošamućeno prase se kolje i hvata mu se krv koja se meša sa mekinjama ili drugom stočnom hranom, pa se time hrani stoka da bi bila napredna i zdrava.
Negde se pored pečenice, obavezno za Božić kolje kokoška ili pevac i to na kućnom pragu. Kokoš pojedu svi ukućani, a perje se zakopa u mravinjak kako bi bilo perja kao mrava.
Prase ili svinjče kolju se u znak prinošenja žrtve višim silama, da bi stoka bila napredna, a petao ili kokoš se kolju za napredak pernate živine. U narodu postoji verovanje da utroba pečenice pripremljene na Tucindan ima lekovita svojstva i da je valja stavljati na bolna mesta.
Na Tucindan ne valja tući decu ili da se deca međusobno tuku i svađaju, jer se veruje da će cele godine biti nevaljala i da će dobijati batine, ili biti bolešljiva.
Kurir.rs