KUVARICE MANJE ZBORI DA TI RUČAK NE ZAGORI: Deset saveta za prženje hrane
Pržena hrana se baš i ne preporučuje kao zdrav izbor, ali ako uživate u tako spremljenim namirnicama, pripremite ih na najbolji naćin.
1. Isecite hranu na približno iste delove kako bi se ravnomerno ispržila.
2. Da bi se namirnice uvaljane u prezle bolje ispržile, ostavite ih da odstoje bar trideset minuta pre prženja.
3. Hranu koja se sprema u dubokom ulju treba pripremati u dubokoj posudi, a ulje bi trebalo da zauzme trećinu posude. Visoke i uske posude produžavaju upotrebnu vrednost ulja, s obzirom na to da je manja povr{ina izložena kiseoniku.
4. Temperatura prženja treba da bude konstantna.
5. Pržite više puta manje količine hrane kako ne bi opala temperatura ulja, a hrana postala masna.
6. Nakon prženja hranu stavite na kuhinjski ubrus da biste se rešili viška masnoće.
7. Prelive i začine nanesite na hranu odmah nakon prženja da bi ih upila dok je vruća.
8. Ako prženu hranu ne planirate da poslužite odmah, možete je držati u rerni uključenoj na 90 stepeni da bi zadržala hrskavost.
9. Između dve serije prženja hrane ulje ponovo zagrejte do temperature optimalne za prženje.
10. Nikada ne ostavljajte hranu koja se prži ili ulje koje se greje bez nadzora da se ne pregreju i da se kuhinja ne zapali.
Kurir.rs/N.B.
Bonus video: