Domaćice, ovo valja znati

KUVARICE MANJE ZBORI DA TI RUČAK NE ZAGORI: Deset saveta za prženje hrane

Foto: Shutterstock

Pržena hrana se baš i ne preporučuje kao zdrav izbor, ali ako uživate u tako spremljenim namirnicama, pripremite ih na najbolji naćin.

1. Isecite hranu na približno iste delove kako bi se ravnomerno ispržila.

Foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

2. Da bi se namirnice uvaljane u prezle bolje ispržile, ostavite ih da odstoje bar trideset minuta pre prženja.

Foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

3. Hranu koja se sprema u dubokom ulju treba pripremati u dubokoj posudi, a ulje bi trebalo da zauzme trećinu posude. Visoke i uske posude produžavaju upotrebnu vrednost ulja, s obzirom na to da je manja povr{ina izložena kiseoniku.

4. Temperatura prženja treba da bude konstantna.

Foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

5. Pržite više puta manje količine hrane kako ne bi opala temperatura ulja, a hrana postala masna.

6. Nakon prženja hranu stavite na kuhinjski ubrus da biste se rešili viška masnoće.

7. Prelive i začine nanesite na hranu odmah nakon prženja da bi ih upila dok je vruća.

8. Ako prženu hranu ne planirate da poslužite odmah, možete je držati u rerni uključenoj na 90 stepeni da bi zadržala hrskavost.

Foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

9. Između dve serije prženja hrane ulje ponovo zagrejte do temperature optimalne za prženje.

10. Nikada ne ostavljajte hranu koja se prži ili ulje koje se greje bez nadzora da se ne pregreju i da se kuhinja ne zapali.

Foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kurir.rs/N.B.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

02:42
OD ŠIPURKA KUVAMO DŽEM, A OVAJ BANAĆANIN GA IZVOZI ZA LEK: Uložio 1500 evra po hektaru, posle samo 4 godine sve mu se isplatilo Izvor: Kurir televizija