NIJE KASNO: Do proslave SPSKE NOVE GODINE dele nas sati, još ima vremena da napravite ovaj desert
Iznenadite večeras ukućane čokoladnim musom, oduševiće se. Možete ga pripremiti i u svakoj drugoj prilici, nikome neće dosaditi.
Sastojci:
150 g čokolada
100 g smrznutog voća po želji
2 dl slatke pavlake
1 belance
2,5 dl šampanjca
4 velike kašike šećera
10 g želatina
1 grančica ruzmarina
anis
kakao u prahu
Preiprema:
1. Natopite želatin prema uputstvu proizvođača, a u prigodnoj šerpi u šampanjcu (1/2 količine) rastvorite šećer i stavite na ringlu da se zagreje.
2. Pre nego što provri, sklonite šerpu s ringle, sačekajte minut i rastvorite u njemu želatin, pa pomešajte sa drugom polovinom šampanjca i dobro promešajte.
3. U posude iz kojih ćete služiti mus spustite nekoliko smrznutih voćki prema izboru. Nalijte tečnost do manje od polovine nivoa čaša i ostavite da se stegne.
4. Kad se želatin stvrdne, pripremite mus. Umutite ohlađenu pavlaku da bude gusta i vazdušasta, ali ne previše.
5. Istopite čokoladu na pari, sipajte je postepeno u pavlaku, mešajte kružnim pokretima dok se masa ne ujednači. Na kraju umutite belance s prstohvatom soli u tvrd sneg i dodajte u mus.
6. Napunite posude do vrha i stavite kratko u frižider da se stegne.
7. Ukrasite mus kakaom ili izmrvljenom čokoladom, grančicama ruzmarina ili anisom i servirajte. Nestaće za tren oka!
Kurir.rs/Lena/B.M.