EPILOG SKANDALA: Hrvatski policajci koji su batinali migrante vraćeni na posao, jedini greh im je bio pogrešno nošenje uniforme?

Printscreen/Twitter

Nekolicina hrvatskih policajaca snimljeni su kako junu tuku migrante i teraju ih u susednu Bosnu i Hercegovinu. Posle tromesečne suspenzije vraćeni su na posao.

Tri pripadnika interventne policije PU istarske, dva policajca iz Istre i jedan iz Vukovara, koji su snimljeni kako palicama "tonfama" u Šturliću, na području opšine Cetingrad u Karlovačkoj županiji, u junu tuku migrante "odvraćajući" ih u susednu Bosnu i Hercegovinu, vraćeni su u službu nakon tromesečne suspenzije.

Sud u Osijeku

Oni su tokom disciplinskog postupka na Prvostepenom sudu u Osijeku proglašeni krivim i sud im je izrekao "kaznu uslovnog prestanka državne službe".

Nakon žalbenog roka ta su rešenja postala izvršna 5. januara pa su oni vraćeni na posao, potvrđeno je Jutarnjem listu u MUP-u.

Jutarnji podseća da istovremeno sa disciplinskim postupkom traje istraga oko mogućeg kaznenog progona, ali je kriminalistička istraga po tom pitanju traje već tri meseca.

Vera Magdić-Bižanović, županijska državna tužiteljka u Karlovcu rekla je da su primili deo dokumentacije "vezane za predmet koji je formiran povodom snimka emitovanog u emisiji RTL-ove Potrage, a nakon primljenog dela dokumentacije Upravi policije uputili su dodatni zahtev za prikupljanje potrebne dokumentacije".

Udarao ih palicom i vikao: "Go to Bosnia"

Na snimku koju su istraživački novinari Klas van Dijken i Lamia Šabić kamerom zabeležili nedaleko od mesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani može se čuti kako jedan od maskiranih muškaraca nakon udarca migranta palicom viče za njim: "Go to Bosnia" (Idi u Bosnu).

Sve je snimljeno u junu tokom osmomesečnog novinarskog istraživanja ekipe RTL i kolega iz više medija iz nekoliko zemalja.

Policijska istraga je potom utvrdila da su učesnici njihovi pripadnici iz interventne jedinice PU istarske.

Policija se ograđuje

Policija se odmah nakon objave rezultata svoje istrage ogradila od svojih kolega, tvrdeći da su oni radili na svoju ruku, odnosno da ne postoji naređenje ili preporuka kojom bi se opravdavalo njihovo ponašanje.

Izvor blizak istrazi otkrio je pre dva meseca Jutarnjem listu da slučaj klizi prema blagoj disciplinskoj kazni za trojicu policajaca zbog nanošenja štete ugledu policije, odnosno da će se ceo incident svesti na to da su policajci uniformu okrenuli naopako, bez vidljivih oznaka policije i to im je jedini "greh".

Interventna kao vojska

- U tom trenutku na mestu događaja nisu bila samo njih trojica, nego je nedaleko bilo dvadesetak ljudi, takođe policajaca. Ova trojica vidljiva su na snimcima i oni će podneti teret disciplinskog postupka. Ono što javnost možda ne zna, je to da je Interventna policija ustrojena poput vojske, njihovi pripadnici ne rade ništa bez direktne zapovesti svog nadređenog. Niko od te trojice sigurno neće dobiti otkaz zato što je jedan od njih zapretio da i on poseduje snimke događanja na granici i da će u slučaju takvog raspleta slučaja on objaviti drugu stranu priče i tako malo jače kompromitovati policijski sistem, rekao nam izvor.

Kurir.rs/Jutarnji list