KORONAVIRUS U SLOVENIJI: Registrovano gotovo 10.000 novozaraženih, vrhunac talasa tek sledi, a skraćuje se vreme samoizolacije

SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

U sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno skoro 10.000 novih zaraza koronavirusom i osam novih smrtnih slučajeva, a vlada je skratila samoizolaciju zaraženih bez simptoma, kako bi omogućila normalnije funkcionisanje zdravstva, školstva i privrede.

Sa 14.650 PCR testova potvrđeno je 9945 zaraza ili 67,9 posto, sedmodnevni prosek dnevnih zaraza povećan je na 8868, a 14-dnevna incidencija na 4836 slučajeva na 100.000 stanovnika, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIZJ).

Prema podacima ministarstva zdravlja, u bolnicama u Sloveniji trenutno je 601 kovid-pacijent, uključujući 136 na odeljenjima intenzivne nege, a broj aktivnih slučajeva zaraze premašio je 100.000.

Broj umrlih od početka pandemije povećao se na 5751.

Skraćuje se vreme samoizolacije

Novom odlukom vlade, vreme samoizalacije većine zaraženih skraćuje se na sedam dana, s time da sedmi dan moraju imati negativan brzi test. Takav protokol ne važi za one zaražene kojima ne preti hospitalizacija, odnosno koji nemaju teži tok bolesti i ne spadaju u grupu imunokompromitovanih.

Tim slučajevima se skraćuje samoizolacija uz uslov da 24 sata pre prekida izolacije nemaju povišenu temperaturu niti druge značajnije zdravstvene teškoće. U suprotnom, trajanje izolacije se produžava.

Promena stupa na snagu od ponedjeljka, a cilj je da se takvim pragmatičnim pristupom smanji velik broj izolacija i karanteia u zdravstvenom i obrazovnom sistemu, kao i u privredi.

Vlada je odbila predloge da se karantin i samoizolacija skrate na samo pet dana, zbog rizika da bi to povećalo mogućnost prenosa virusa.

Ministar obrane ima koronu, bio je na sastanku s Janšom

Potpredsednik vlade i ministar obrane Matej Tonin potvrdio je da je zbog pozitivnog testa na koronavirus u izolaciji, ali bez simptoma budući da je vakcinisan i da se dobro osjeća.

Mediji prenose da je potvrđeno kako je Tonin u četvrtak bio na sastanku sa premijerom Janezom Janšom i ministrom privrede Zdravkom Počivalšekom koji neće morati u karantenu jer su pre toga već dobili treću dozu vakcine.

Kurir.rs/Agencije