KINESKA STUDIJA OTKRIVA DA LI KONZUMIRANJE ALKOHOLNIH PIĆA MOŽE DA SMANJI RIZIK OD KOVIDA: Ljubitelji piva neće biti srećni
Stručnjaci su utvrdili da postoji veza između konzumiranja alkohola i kovid rizika.
Tim kineskih naučnika analizirao je vezu između konzumiranja različitih vrsta alkoholnih pića i rizika od zaražavanja koronom.
Stručnjaci iz bolnice Šenžen Kangning istraživanje su sproveli na 473.957 subjekata prosečne starosti 69 godina, koji su bili registrovani u britanskoj Biobank bazi podataka. Među njima je bilo i 16.559 kovid pozitivnih.
Podelili su ih u grupe po tome koliko prosečno piju - oni koji ne piju, bivši pijanci i oni koji piju; kao i po količini konzumiranja alkohola - manje od tri puta nedeljno, više od tri puta nedeljno i nikad.
Za referencu su koristili postojeće britanske smernice bezbednog ispijanja alkoholnih pića - manje od 14 jedinica nedeljno, pri čemu se mala čaša vina računa kao 1,5 jedinica a krigla piva kao dve jedinice, prenosi RT.
Stručnjaci su došli do zaključka da "crno vino, belo vino i šampanjac imaju više šansi da smanje rizik od kovida 19". Eksperti su, međutim, naglasili da alkoholisanje generalno nije zdravo, bez obzira na to koja vrsta pića se konzumira.
Ispijanje crnog vina iznad ili duplo više od smernica, povremena konzumacija crnog vina (1-2 čaše nedeljno) i visoka stopa konzumiranja belog vina i šampanjca mogu da igraju ulogu u zaštiti od korone, navodi se u izveštaju i dodaje da su najbolji rezultati dobijeni kada su subjekti ispijali crno vino u nešto većem procentu od preporučenog.
Razlog što je vino "najefikasnije" je verovatno zbog najvećih koncentracija fenolnih jedinjenja u ovom piću.
Tim naučnika je, međutim, imao loše vesti za ljubitelje piva i sajdera.
"Konzumiranje piva i sajdera povećava rizik od kovida 19, bez obzira na učestalost i količinu ispijenog pića", navodi se u studiji.
Kurir.rs/Raša tudej