Stručnjaci koji daju savete kako da uredimo životni prostor izbegavaju ovih nekoliko stvari u prostoriji u kojoj se priprema hrana.
Nekome je kuhinja centar doma, a nekome mesto gde ne provodi mnogo vremena. Kako god da je, svetski dizajneri enterijera složili su se da u kuhinji nije mesto nekim stvarima, a da na neke druge treba da se obrati posebna pažnja. Evo o čemu je reč...
PREMALE RADNE POVRŠINE
Ništa niste uradili ako nema dovoljno prostora za pripremu hrane. Ne možete na komadiću radne površine očistiti povrće ili mesiti testo. Ako vam je kuhinja dovoljno velika, potrudite se da napravite "ostrvo", sa velikom radnom površinom od kvalitetnog materijala. U suprotnom, premestite male kućne aparate na neko drugo mesto i oslobodite prostor za rad.
ELEMENTI KOJI ŠKRIPE
Ima li nečeg goreg ako kuhinjski elementi škripe, a fioke se teško otvaraju? Zato se pobrinite da vam kuhinja bude kvalitetna, bilo da je pravljena po meri ili kupljena. Ne štedite na dobrim šarkama, držačima i kliznim lagerima. Olakšaćete sebi život ako se sve otvara kao podmazano, a pritom lepo izgleda.
FRIŽIDER KOJI ŠTRČI
Loš je prizor ako je frižider po dubini veći od ostatka kuhinje, pa štrči. Imate dve mogućnosti: da unapred izmerite dubinu i elemenata i frižidera, ili da ga kasnije prilagodite birajući plići ili viši. On je bitna stvar u kuhinji, zato o ovome posebno povedite računa.
PREVIŠE MAGNETA I CRTEŽA
Mnogima je baš ćef da na frižidere stave magnete, crteže svoje dece, stikere, poruke... Ipak, ovaj komad bele tehnike nije uskršnje jaje i ovakvo šaranje nije znak dobrog ukusa. Ako su vam ovi predmeti uspomene, sačuvajte ih na drugom mestu, a najdraže crteže uramite i okačite na zid.
SMEĆE U PRVOM PLANU
Dobro je da se kanta za smeće ne vidi. Stavite je u deo donjeg ormarića ispod sudopere, a ako nema drugog načina, kupite neku lepog dizajna sa poklopcem. Ni na ovom predmetu nemojte da štedite novac, jer šta vredi ako vam u kuhinji sve sija, a onda pogled padne na prljavu kantu za đubre...
MIRIS KUHINJE Lepo je kad kuhinja miriše na spremanje hrane, ali ako se iz nje šire mirisi užeglog ili starih sunđera za pranje sudova - sve pada u vodu. Očistite masne naslage nakon spremanja jela, a redovno menjajte sunđere i krpe za sudove. Svež miris kuhinje je lična karta vašeg doma.
Kurir.rs/Lena/Ljilja Jorgovanović