Sirov, u komadićima ili u prahu, po svojim nutritivnim svojstvima smatra se jednom od najzdravijih namirnica na svetu
Glavni je sastojak čokolade i biljka od koje se prave najukusniji napici. Lekovit je, egzotičan i ukusan. Koristi se u prirodnoj medicini, kulinarstvu, pri pravljenju različitih napitaka. Kakaou su pripisivane božanske osobine.
Magnezijum Sadrži veliku količinu magnezijuma. Zbog toga je izuzetno pogodan kao terapija kod oboljenja koja nastaju zbog nedostatka magnezijuma. Kao posledica nedostatka magnezijuma može se javiti stres i nervoza, grčevi u mišićima nogu, a s obzirom na to da je magnezijum važan za gotovo sve procese u organizmu, nedostatak ovog minerala može da ugrozi i rad srca, mozga, gastrointestinalnog trakta i sl. Korišćenjem kakaoa nadoknadićete gubitak magnezijuma.
Antioksidansi Po svom sastavu kakao je izuzetno bogat antioksidansima, koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma. Antioksidansi štite organizam od bolesti i od slobodnih radikala, koji su glavni uzrok starenja. Zapravo, kakao sadrži najveću koncentraciju antioksidanasa, u poređenju s bilo kojom drugom namirnicom na svetu. Ti antioksidansi uključuju polifenole, katehine i epikatehine. Pored antioksidanasa, kakao sadrži i velike količine gvožđa, vitamina A, B, C, E, zatim hroma, mangana, cinka. Kakao smanjuje stres i depresiju, štiti od bolesti srca i krvnih sudova, kao i od mnogi vrsta raka. Pomaže kod regulacije šećera u krvi i holesterola. Takođe, podstiče bolje pamćenje i koncentraciju.
(Kurir.rs)
Bonus video: