SVAKA DOMAĆICA BI TREBALO DA NAPRAVI PERECE NA SAVINDAN: Ovo je stari običaj, a evo kako se najlakše pravi pecivo (RECEPT)
Danas se obeležava dan posvećen Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, a 27.januara praznuju i škole širom Srbije.
Sveti Sava je svojim delima ostao upamćen i kao svetac, ali i kao legenda, te se generacijama pripovedaju mnogobrojne priče, dostignuća, ali i anegdote iz njegovog života.
Prema jednom od narodnih verovanja domaćice u Srbiji danas bi trebalo da umese perece.
Sastojci:
250 g margarina
kockica svežeg kvasca
1 kg brašna
4 šoljice mleka
kašika šećera
3 kašičice soli
4 žumanceta
2 belanceta
Priprema:
Zamesite testo od svih sastojaka izuzev belanaca i ostavite ga da odstoji jedan sat. Razvijte ga do debljine 0,5 cm. Modlom vadite perece ili ih secite nožem, oblikujte i premazujte umućenim belancima. Pecite dok ne porumene. Perece možete posuti kimom ili makom.
Kurir.rs/I.B.
Bonus video: