Beli luk je odličan za podizanje imuniteta, lečenje prehlade i gripa, za smanjenje rizika od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. zapravo, moglo bi se reći da je univerzalno lekovito sredstvo.
Bogat je vitaminom C, B6 i kalijumom, sadrži i vitamine A i K, folat, 181 mg minerala na 100 g: gvožđe (1,7 mg ), magnezijum (25 mg), fosfor (153 mg), cink (1,2 mg) i selen (14,2 mg).
Jedan čen belog luka (oko 3 g) "težak" je samo 4,5 kalorije, a ima 0,2 g proteina i 1 g ugljenih hidrata.
SASTOJCI:
-20 čena belog luka
-2 glavice crnog luka
-1 šargarepa
-1 velika kašika maslaca
-1 velika kašika maslinovog ulja
-2,5 dl pilećeg bujona
-2 dl kisele pavlake
-1 mala kašika majčine dušice
-3 parčeta starog hleba
-so, biber
-1 šaka peršuna
PRIPREMA:
1.Prelijte beli luk s malo maslinovog ulja, zamotajte u aluminijumsku foliju i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite luk oko 90 minuta i ostavite da se ohladi.
2. Zagrejte na umerenoj temperaturi maslinovo ulje i malo maslaca u dubokom tiganju i pržite sitno iseckan crni luk i šargarepu isečenu na kockice 10 minuta.
3.Izgnječite pečeni beli luk i dodajte tiganju s crnim lukom, promešajte, dodajte malo majčine dušice i pileći bujon.
4. Smanjite temperaturu, dodajte hleb koji ste isekli na kockice i kuvajte još oko pet minuta, dok hleb ne omekša.
5.Promešajte sve štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijete kremastu teksturu, sipajte u šerpu, dodajte kiselu pavlaku, posolite i pobiberite po ukusu i čorbu poslužite ukrašenu peršunom.
Kurir.rs/Lena/B.M.
Bonus video: