Tradicionalna kineska posuda koristi se za sve vrste pripreme hrane. Ali mnoge domaćice ne znaju kako pravilno da je upotrebljavaju.
Vok je duboka posuda sa zaobljenim dnom koja se koristi u tradicionalnoj kineskoj kuhinji. Kuvanje u ovoj posudi je efikasno i brzo, a zahteva vrlo malo ulja. Mnogo ljudi pogrešno smatra da je vok prikladan isključivo za pripremanje egzotičnih jela, ali ukoliko pitate bilo kog profesionalnog kuvara, reći će vam kako je on odličan i za pripremu naših tradicionalnih jela. A evo nekih osnovnih stvari koje treba da znate pre nego što ga kupite.
*Pre prve upotrebe vok ručno operite deterdžentom. Osušite ga, stavite iznad izvora toplote i sipajte u njega malo ulja. Rasporedite ga po celoj površini, pa ga odstranite papirnim ubrusom, a zatim sud ponovo operite. Postupak ponovite nekoliko puta, sve dok papir kojim brišete ne ostane beo.
* Kad kuvate u voku, uvek ga dobro zagrejte pre nego što u njega sipate ulje. Zavrtite sud kako bi se ulje rasporedilo po celoj površini, pa tek onda dodajte namirnice.
* Držite se ovog rasporeda: prvo stavite začine (beli ili crni luk), zatim meso, tvrđe povrće, i na kraju lisnato. Lopaticom ili štapićima za kuvanje kontinuirano mešajte hranu kako ne bi zagorela.
* U voku se jela brzo spremaju, zato unapred pripremite sve potrebne namirnice. Hranu isecite na male komade podjednake veličine.
* Vok nikad nemojte prati abrazivnim sredstvima. Dovoljno je da ga operete vrelom vodom, bez sapuna, i da ga dobro obrišete.
Kurir.rs/N.B.
Bonus video: