NE DOZVOLITE DA VAS PREVARE: Veoma je važno da pre kupovine i jela dobro pregledate hranu!
Evo nekoliko korisnih saveta kako ubuduće da prepoznate sveže meso, mlečne proizvode, salame i kobasice, voće i povrće.
Meso
Sveže meso možete prepoznati po crvenoljubičastoj ili crvenoj boji. Ako je meso smeđe ili sivkasto, možda samo na nekim delovima ili je celo takvo, to nam govori da stoji duže nego što bi trebalo. Zelenkasta boja je znak da je pokvareno i opasno za jelo, kao i sluzavost i neprijatan miris.
Mesne prerađevine
Ako je površina kobasice ili salame lepljiva umesto da je glatka i sjajna, bolje je da ih ne kupujete niti jedete. Takođe, promena boje na ivicama (u tamniju, sivkastu ili zelenkastu) ukazuje da je reč o proizvodu koji nikako ne treba jesti.
Mlečni proizvodi
Ako je poklopac, na primer na čašici jogurta, naduvan, tada s njim nešto nije u redu i ne kupujte ga. To isto važi i za mleko, a ukazuje da se sadržaj u ambalaži počeo kvariti. Ukoliko vam ambalaža ne deluje uobičajeno - ne kupujte je, već potražite drugu.
Voće i povrće
Tu nema previše dileme jer bez greške možete videli da li je neko voće ili povrće lepo i sveže ili se osušilo pa čak i počelo da truli na pojedinim mestima. Na primer, dobro skladišten krompir ćemo prepoznati po čvrstoj i glatkoj kori, dok je kod onog koji nije dobro čuvan kora smežurana, a ponekad se vide i klice. Ako je krastavac u sredini čvrst a krajevi su mu mekani, ne kupujte jer nije svež.
Kod ubranog voća, pre kupovine proverite mesto gde je odsečeno. Ako izgleda sveže i zeleno, dobro je i nedavno ubrano, ako je suvo i crno, znači da je davno brano. Svežinu je najlakše proveriti kod voća koje ima peteljku i listove. Ako je lišće osušeno ili sparušeno, to ne znači da voćka ne može da se jede, već samo da nije potpuno sveža.
Kurir.rs/N.B.
Bonus video: