Jedna od ubedljivo najposećenijih seoskih manifestacija u Vojvodini Beloblatska kobasica konačno je minulog vikenda doživela osmo izdanje!
Dve godine se praznik gastronomije, domaće hrane i seoskih običaja u Belom Blatu nije praznovao zbog pandemije koronavirusa. Na radost meštana ovog sela, manifestacija je napokon održana.
Njima to mnogo znači jer posle svinjokolja mogu i da zarade. Mnogi tu izlažu domaće proizvode, a zarada je dobra jer je to dan kada se cela Srbija sjati u ovo malo seoce nadomak Zrenjanina.
Naravno, niz manifestacija garantuje i dobro druženje i uživanje za sve uzraste - od sedam do 77 godina.
Manifestacija je ove godine trajala dva dana vikenda - svečano je otvorena u subotu u 13 časova, a završena je juče po podne. Oba dana posetioci su ovde pazarili kvalitetne i ukusne suhomesnate proizvode, slatkiše i još štošta, a mogli su i da prisustvuju zanimljivim takmičenjima. Sjatili su se ljudi iz mnogih gradova Srbije, ali i inostranstva, i to prvog dana, na svojevrsnom takmičenju u svinjokolju na starinski način, a drugog dana na ekipnom takmičenju u pravljenju svežih domaćih kobasica.
- Imamo među takmičarima dve ekipe iz Rumunije, jednu iz Brčkog - kaže za Kurir Miroslav Markuš, predsednik MZ Belo Blato, koji navodi da je u trci za prvu nagradu bilo 40 takmičara.
- Više od 150 izlagača domaćih proizvoda bilo je za štandovima, a tome koliko su se ljudi uželeli naše manifestacije, svedoče kolone automobila duž celog nasipa koji vodi ka selu. Policija i naši vatrogasci održavali su red, poštovale su se mere zaštite, a tu su bili i naši mali volonteri iz Crvenog krsta koji su vodili o svemu računa - priča Markuš.
U nedelju po podne dodeljene su vredne nagrade za najbolju sveže pečenu kobasicu, i to punilica za kobasice, mangulica (130 kilograma u polutkama) i profesionalni mesarski sto, a oni koji su se takmičili u kategoriji u serviranja kobasica dobili su vredne robne nagrade.
Suzana Trajković