LESKOVAČKI KUVAR SPREMA HRANU ZA ASTRONAUTE NASA: Kuva indonežanski rendang, ali i neke stare srpske specijalitete
Leskovački kuvar Momčilo Conić izabran je sa još 40 svetskih kuvara da ispiše nove stranice istorije i da zajedno sa sa astronautom ESA Matijasom Maurerom, koji se nalazi na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), pripremi hranu za američku svemirsku agenciju NASA.
Conić će domaće specijalitete za kosmonaute spremati u uživo prenosu iz dvorišta Šop-Đokićeve kuće u Leskovcu.
Naime, reč je o velikom projektu NASA pod nazivom “BigCitiBeats SpaceClub Kitchen”, koji počinje počinje 19. marta 2022. u saradnji sa „Svetskim udruženjem kuvara” (VACS).
- Dok Matijas Maurer obilazi orbitu u MSS, mi ćemo kuvati obroke zajedno sa njim i milionima drugih ljudi širom sveta. U našoj besplatnoj „Space Club Kitchen Ap*“ prenosićemo uživo više od 50 odabranih događaja za večeru širom sveta na posebno izloženim lokacijama i umrežićemo ih sa Matijasom Maurerom na ISS - objašnjava Momčilo Conić za Kurir.
On je jedini kuvar iz Srbije koji će predstavljati našu zemlju u ovom velikom projektu, a za kosmonaute će, naravno, pripremati i tradicionalna leskovačka jela.
Ceo svet će imati priliku da prati ovaj globalni događaj uživo preko BBC-a i CNN-a.
Pored toga, u svim kuhinjama istovremeno će se kuvati i indonežansko jelo rendang koje je lično odabrao Matijas Maurer.
Tokom događaja, Matijas Maurer će miksovati i poslati DJ set na zemlju.
“Zajedno sa vama pisaćemo istoriju i na trenutak ujediniti svet”, dodaje Conić.
Kurir.rs / D. M.