Vinogradari u Srbiji ovaj veliki praznik obeležavaju odlaskom u vinograd. Seku slavski kolač, lozu prelivaju vinom i orezuju prve čokote. Blagoslov zaštitnika vinogradara, sv. Trifuna, veoma je važan; ako ovo urade znaju da će im godina biti rodna. A onda na scenu stupa vinogradarski gulaš!
VINOGRADARSKA POGAČA
SASTOJCI:
650 g brasna tip 400
2 jaja
3 dl mleka
75 g margarina
25 g svežeg kvasca
75 ml ulja
50 ml ulja
1,5 mala kašika šećera
1,5 mala kašika soli
susam po zelji
PRIPREMA:
1. Umesite glatko testo, pokrijete ga kuhinjskom krpom i ostavite da kisne oko 30min.
2. Kad testo uskisne, izručite ga na pobrašnjenu površinu, premesite nežno i podelite ga na tri dela tako da dva budu veća, a jedan manji. Od svakog dela testa oformite loptu.
2.Uzmite jednu veću loptu i pomoću oklagije napravite pravougaonu koru od oko 36cm, poravnajte je sa svih strana, premažite rastopljenim margarinom i podelite na šest traka. Svaku traku umotajte u rolnu.
3. Premažite kalup margarinom, postavite u sredinu manju loptu i ređajte okolo rolne pazeći da razmak između njih bude jednak.
4. Od druge velike lopte napravite okruglu koru koju ćete takođe da izdelite, ali ovaj put na šest trouglova, kao kada hoćete da pravite kiflice.
5. Pre savijanja svaki trougao izreckajte nožem (idealno bi bilo ako imate nož za sečenje pice) tako da napravite četiri reza na vrhu trougla. Preklopite levi i desni ćošak i motajte kiflu.
6. Kada napravite kifle, postavite ih između rolnica u smeru prema ivicama kalupa.
7. Pokrijete pogaču i ostavite da raste oko 20 min, pa umutite jaje i premažite je. Kad stavljate dekoracije, a za Sv. Trifuna na pogaču ide grozd koji ćete da napravite od ostatka testa od koga ste pravili koru, njih izostavite od mazanja, pazite da ostane bela.
8. Ukljućite rernu da se zagreje na 200 stepeni i pecite pogaču oko 15 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 170 stepeni i pecite još 20 minuta
9. Kada pogaču izvadite iz rerne, ostavite je da odstoji u kalupu bar pet minuta, pa je onda izvadite.
VINOGRADARSKI GULAŠ
SASTOJCI:
1/2 kg svinjskog mesa od buta
400 g šampinjona (1 pakovanje)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 šargarepa
1/2 korena celera
1 paškanat
1 velika kašika brašna
1 mala kašika suve nane
1 šaka lista peršuna (1 mala kašika suvog vlašca)
2 velike kašike ulja
1 dl belog vina
3 dl paradajz soka
2 dl tople vode
so, biber
PRIPREMA:
1. Očistite i iseckajte sitno crni i beli luk, a šampinjone nasecite na četiri dela. Šargarepu i paškanat možete da isečete na kolutove, celer na kockice.
2. Meso takođe isecite na kockice, posolite ga i pobiberite prema ukusu i uvaljajte u jednu kašiku brašna.
2. U prigodnu šerpu koju ćete moći posle da stavite u rernu sipajte jednu kašiku ulja, dodajte meso i propržite sa svih strana pa ga odložite sa strane.
3. U šerpu u kojoj ste propržili meso dodajte još jednu kašiku ulja, sipajte prvo crni i beli luk. Pržite 2 - 3 minuta, pa dodajte šampinjone, šargarepu, paškanat i celer i nastavite da pržite još jedan minut.
4.U proprženo povrće sipajte belo vino, sok od paradajza, nanu i toplu vodu da sastojci dobro ogreznu.
5. Sve dobro promešajte, dodajte meso i stavite u rernu da se peče jedan sat na 180 stepeni.
6. Uoči služenja pospite vinogradarski gulaš seckanim peršunom (vlašcem).
Poslužite se i - uživajte!
Kurir.rs/Lena/B.M.
Bonus video: