Tačno je da o ukusima nikada ne treba da se raspravlja i da razne vrste sireva možete da spojite sa začinskim biljem koje volite i na koje ste navikli, ali mi vam ipak predlažemo da probate i neke nove kombinacije. Verujte, nećete se pokajati.
Uživaćete u svakom zalogaju!
Začinsko bilje koje se slaže sa većinom sireva su majčina dušica (timijan), vlašac i mirođija, mi vam predlažemo da okrijete ko su još zaista perfektni partneri kad sir jedete samostalno, ili kao sastavni deo brojnih jela. Isprobajte na manjim količinama!
Naravno, možete da nabavite i gotove proizvode - aromatični sirevi iz ulja koji se mogu naći na pijaci i u brojnim trgovinama odlični su za istraživanje kombinacija omiljene namirnice svakog od nas i začinskog bilja.
A evo šta se s čim najbolje slaže:
Mladi i posni sir: semenke kima i celera, vlašac, mirođija, kora pomorandže
Gauda: origano, majčina dušica, kadulja, ruzmarin
Kačkavalj: peršun, majčina dušica, kadulja, ruzmarin
Mocarela: bosiljak, ruzmarin
Rikota: peršun, majčina dušica
Bri: kadulja, ruzmarin, vlašac, origano, mirođija
Plavi sir: kadulja, ruzmarin, vlašac, origano, mirođija
Ovčiji sir: nana, bosiljak, majčina dušica
Kozji sir: majčina dušica, vlašac, bosiljak, origano, čili
Gorgonzola: beli luk, komorač
Rokfor: beli luk, komorač
SAVET PLUS
Kremaste sirne sosove u koje obično stavljamo tvrde ribane sireve (parmezan) treba da upotpunjuju kadulja, majčina dušica i lovor. Ova kombinacija je perfektna ako ste odlučili da pripremite testeninu, rižoto, a posebno dolazi do izražaja u sosu za njoke.
Ako pravite parti, uz krekere poslužite komade tvrdog i polutvrdog sira izraženijeg ukusa koje treba da pospete iseckanim vlašcem ili ruzmarinom
ZAPEČENI KROMPIR PUNJEN SIROM
SASTOJCI:
6 krompira
200 g mladog sira
200 g krem sira
2 žumanca
2 male kašike vlašca
maslinovo ulje
so, biber
PRIPREMA:
1. Operite dobro krompire i bez guljenja stavite u dublji lonac u koji ste sipali hladnu vodu. Kad voda zavri, kuvajte krompire oko 45 minuta (probodite jedan da vidite da li je omekšao) i ohladite ih pod hladnom vodom.
2. U prigodnu posudu stavite mladi sir i usitnite ga viljuškom, potom dodajte krem sir, posolite i pobiberite smesu prema ukusu. Dodajte zatim žumance, pospite sve usitnjenim vlašcem i dobro izmešajte.
3. Presecite ohlađene kuvane krompire i pažljivo izdubite iz svake polovine sredinu. Meso krompira koje ste izvadili stavite u smesu sa sirom i još jednom dobro sve promešajte.
4. Izdubljene krompire nakapajte maslinovim uljem, napunite pripremljenim nadevom, složite u lim za pečenje koji ste premazali maslinovim uljem.
5. Kad se rerna ugreje na 220°C pecite krompire 15 minuta. Možete da ih poslužite samostalno, ili uz omiljenu salatu.
Kurir.rs/Lena/B.M.
Bonus video: