Mnogi misle da ulje, bilo koje vrste, ne zahteva neku posebnu pažnju, ali onda se i te kako iznenade kada promeni ukus i miris
Ulje može da traje dugo zahvaljujući njegovom pakovanju, pre svega. Prodaje se sa dobro zatvorenim poklopcem i zahvaljujući tome može sačuvati svoj kvalitet i do dve godine.
Ukoliko ulje čuvate pored ringli na šporetu, toplota može pokvariti njegov ukus. Držanje ulja na toplom i osvetljenom mestu čini da ono poprimi ustajali ukus i vremenom postane poput sirćeta. Kako bi sprečili da do toga dođe, morate ga čuvati na hladnom i mračnom mestu, i voditi računa da bude dobro zatvoreno, jer kiseonik, toplota i svetlo su tri najveća neprijatelja ulja.
Maslinovo ulje
Maslinovo ili bilo koje drugo ulje za kuvanje treba dobro zatvoriti kako ne bi ulazio vazduh jer on može pogoršati kvalitet. Idealna temperatura na kojoj treba stajati je oko 18 stepeni. Jedno od najboljih mesta za odlaganje je ormar na hladnom i tamnom mestu. Dobro je i da stoji u tamnozelenoj boci jer ova nijansa pomaže u filtriranju štetnih UV zraka. Takođe, otvorenu bocu maslinovog ulja treba potrošiti u roku od 30 do 60 dana.
Kokosovo ulje
Kokosovo ulje treba čuvati u posudi s hermetičkim poklopcem ili u originalnoj boci koju morate dobro da zatvorite. Takođe, preporučljivo je da ga odložite u najhladniji kuhinjski ormarić gde nema svetla. Ovo ulje je otporno na oksidaciju jer je izuzetno bogato zasićenim masnoćama i stabilno, ali visoka temperatura i svetlo ga mogu uništiti.
Druga biljna ulja
Ostala biljna ulja treba čuvati u frižideru do šest meseci ili na hladnom i tamnom mestu do dve godine. Dobro je i da stoje u plastičnim bocama.
Ulja od orašastih plodova Ulja poput orahovog, lešnikovog i bademovog moraju se čuvati u frižideru. Vrlo je važno da ih čuvate na hladnom mestu i izvan svetla. Takođe, trebalo bi da ih iskoristite što je pre moguće.
(Kurir.rs)