Ukoliko ste ljubitelj ove divne poslastice, donosimo vam odličan recept. Veoma su ukusne, lako se prave i mekane su kao duša. Vratiće vas u detinjstvo!
Poslužite ih posute prah šećerom ili punjene omiljenim džemom i uživajte!
Sastojci:
- 800 g brašna
- 2 jajeta
- 400 ml mleko ( mlako )
- 50 g kvasca ( svezeg )
- 1 kašika puna sećera
- 1 kafena kašičica soli
- 50 ml ulja
Priprema:
1. Toplo mleko, izmrveni kvasac i šećer pomešati pa ostaviti par minuta da se aktivira.
2. Dodati ulje, jaja, so, brašno i umesiti testo. Prekriti vanglu i neka stoji na toplom dok ne nadođe. Premesiti i neka nadolazi ponovo.
3. Na pobrašnjenoj radnoj površini testo razviti na 1 cm debljine. Iz testa vaditi krofne okruglom modlom ili časom.
4. Izrezano testo za krofne ređati na pobrašnjenu radnu površinu. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da stoji 20-30 min.
5. Šerpa u kojoj će se prziti krofne treba da je siroka i niska. Krofne pri prženju treba da plivaju u ulju, a ulje ne sme da bude previše toplo.
6. Pržene krofne stavlajti na kuhihjski papir da se upije višak masnoće.
(Kurir.rs)
Bonus video: