PRSTE DA POLIŽEŠ
MASNA POGAČA SA KAJMAKOM: Kada je jednom probate, stalno ćete je praviti (RECEPT)
Pogača je oblik hleba koji se na našem podneblju priprema na razne načine i za različite prilike.
Nekada su se pravile samo od brašna i vode, one beskvasne, sa sodom bikarbonom, nazivane i sirotinjske. Danas se pripremaju daleko bogatije, sa dodatkom jaja, mleka, putera i drugih namirnica.
Jedna od ukusnijih je i takozvana masna pogača u koju se dodaje kajmak.
Foto: Promo
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1 kesica kvasca
- 125 g maslaca
- 50 ml ulja
- 400 ml mleka
- 2 jajeta
- 2 kačičice soli
- 3 kašike kajmaka
Foto: Profimedia
Priprema:
- Aktivirajte kvasac. Dodajte so, ulje, otopljen puter, brašno, jedno celo jaje i jedno belance, pa umesite testo.
- Pokrijte i ostavite na toplom da se udvostruči. Naraslo testo premesite i oblikujte u krug srednje debljine, pa ga stavite u podmazan pleh.
- Pogaču premažite razmućenim žumancetom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta.
- Kada je pečena i dok je još vruća stavite odozgo tri kašike kajmaka i ostavite koji minut da se rastopi.
(Kurir.rs)