KAKO SE JEDU NEKE NAMIRNICE: Nekada davno neko je izmislio BONTON za konzumiranje i serviranje jela, a među njima su i OVI SAVETI
Možda nekome ova tema deluje smešno, ali je, možda, još smešnije to što smo vremenom izgubili neke navike osnovnog bontona, pa čak i kad je hrana u pitanju. Tačno je da vam niko, naročito ako ste kod kuće ili bliskih prijatelja neće zavirivati u tanjir i to kako jedete nešto, ali nisu džaba izmišljena ova pravila za konzumiranje određenih vrsta jela. Otkrivamo vam neke, a vi jedite kako vam drago...
• Meso - treba seći i jesti zalogaj po zalogaj. Jedino ukoliko želite da nahranite dete, možete iseći ceo komad na parčiće.
• Živinsko meso - treba jesti viljuškom i nožem tako da se meso što više skine s kostiju. Ako je posluženo na porodičnom ručku, može se jesti prstima, ali u tom slučaju domaćica mora da postavi činije za pranje prstiju.
• Krompir - ne treba seći nožem i treba ga jesti viljuškom.
• Riba - jede se viljuškom i širokim nožem ili komadićima hleba. Lignje se uvek jedu viljuškom i nožem.
• Sir - treba sitno seći nožem, staviti na komadić hleba i odmah pojesti.
• Supa - nikad se ne srče, koliko god vrela bila.
• Jaja - meko kuvana serviraju se u čaši i otvaraju se kašičicom. Tvrdo kuvana i pržena jedu se viljuškom.
• Pirinač - jede se viljuškom, a oni koji baš žele da se prave Kinezi, mogu i štapićima.
• Sveže sočno voće (kruške, breskve i sl.) - treba jesti viljuškom i nožem.
• Jagode - bez peteljke, jedu se kašičicom, s peteljkom se jedu rukom.
• Kompot - treba jesti kašikom. Koštice ispuštate u kašiku prislonjenu što bliže ustima i zatim ih odlažete na tanjir.
• Špagete - treba ih jesti viljuškom, a ukoliko se ne snalazite, možete uzeti i kašiku kao pomoć.
Prijatno!
Kurir.rs
Bonus video: