Kurir je istraživao za vas koliko košta posna hrana u prodavnicama i na pijacama
Počeo je vaskršnji post, najduži i najstroži post u godini, koji traje do Vaskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika. Za ovih 48 dana, koliko traje, vernici razmišljaju o posnoj hrani koju treba pripremati ili kupovati, a posebno šta jesti kada je dan na vodi.
Samim tim se i preračunavaju koliko košta posna hrana u odnosu na mrsnu. Kurirova računica je pokazala da jedan dan posta sa tri obroka košta oko 1.000 dinara.
Na vodi
Vaskršnji post je skoro ceo na vodi (osim subotom i nedeljom, kada se posna hrana sprema na ulju). Hrana na vodi je ona koja u sebi nema ulja i nije spremana na ulju. Iako je u toku posta zabranjeno jesti meso, mlečne proizvode i jaja, u postu na ulju dozovoljeni su riba i biljna ulja.
Ukoliko postite na vodi, organizmu treba obezbedili dovoljno masti i proteina, pa treba jesti mahunarke i orašaste plodove, ali i balansirati glavne obroke pomoću biljnih proteina. Zato za obrok treba kuvati sočivo, pasulj, leblebiju, grašak ili boraniju. Cena pola kilograma sočiva je 230 dinara, leblebije 250 dinara, dok je kilogram pasulja od 250 do 300 dinara, dok je boranija nešto jeftinija, pa je 450 grama oko 140 dinara.
Na ulju
Za dane vikenda možete jesti hranu na ulju, a tu je, naravno, glavna riba. Neke od omiljenih vrsta riba, kako kažu prodavci, jesu šaran i pastrmka, čija je cena u trgovinskim lancima obično od 420, a pastrmke od 500 dinara po kilogramu, dok je losos skuplji i košta oko 1.200 dinara. Kilogram orade košta 1.000 dinara, dok je oslić 250. Cene na ribljim pijacama su više u proseku za oko 200 dinara. Dosta ljudi preferira i tunjevinu ili sardinu u konzervi, čija je cena oko 120 dinara.
Pored glavnih jela treba jesti što više povrća, sezonskog ili turšiju. Tu spadaju krastavac, paradajz, paprika, zelena salata, kupus, šargarepa, karfiol, brokoli, crni i beli luk, praziluk i cvekla. Što se tiče salata, kilogram krastavaca je oko 140 dinara, kilo paradajza 230 dinara, zelena salata je 40 dinara, kupus 120 dinara, šargarepa 50 dinara.
Ukoliko za prelivanje salata koristite hladno ceđeno ulje, 250 mililitara bundevinog ulja košta oko 1.500 dinara, litar maslinovog je oko 900 dinara, a ulje od koštica grožđa oko 700 dinara.
Prodavnice i pekare
Međutim, mnogi koji ne stižu da kuvaju, obično kupuju posne obroke u prodavnicama ili pekarama. Tako porcije kuvanih jela od 300 grama, kao što su grašak, boranija, prebranac, koštaju oko 260 dinara. Prodavci iz beogradskih pekara kažu za Kurir da su od početka posta najtraženije pite a krompirom i pečurkama.
- Izbor posnih pita je veliki, imamo i pite s prazilukom. Kilogram skoro svih vrsta pita košta 600 dinara, a među njima su i s kupusom i tunjevinom. Slatke pite su oko 450 dinara, a imamo s bundevom, višnjama, jabukama, šljivama - kažu prodavci jedne beogradske pekare.
Trgovci kažu da su tokom posta posebno popularni namazi od humusa, a pakovanje od 200 grama uglavnom košta oko 160 dinara. Mnogi koriste i zamene za mleko i mlečne proizvode. Litar napitka od badema i kokosa košta oko 370 dinara, a 250 grama jogurta i kiselog mleka od soje od 180 do 250 dinara.
Kurir.rs/ Aleksandra Kocić