Domaće krofne koje se prave bez mleka i jaja.
Kada ih jednom probate, pravićete ih i kada nije vreme posta jer se ni malo ne razlikuju od mrsnih. Posebnu aromu im daje vanilin šećer.
Sastojci:
- 450 g brašna
- 150 ml mlake vode
- 100 ml kisele vode
- 50 ml ulja
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kesice vanilin šećera
- 1 kašika šećera
Profimedia
Priprema:
- U mlaku vodu stavite kašiku šećera i kvasac, promešajte i ostavite 10 minuta. Dodajte kiselu vodu, ulje i vanilin šećer.
- Postepeno sipajte brašno. Umesite glatko testo, pokrijte i ostavite 15 minuta.
- Kratko premesite, razvucite oklagijom na pola centimetra debljine i vadite krugove pomoću čaše.
- Ređajte na sto posut brašnom, pokrijte ih čistom krpom i ostavite 20 minuta.
- U međuvremenu zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dovoljno je da bude najviše dva prsta ulja u šerpi. Pržite sa obe strane.
- Po želji, pospite ih prah šećerom.
Profimedia
(Kurir.rs)
Bonus video: