Ako planirate da popijete neko piće, važno je da znate šta bi trebalo, a šta ne da jedete dok pijete.
Ispijanje alkohola na prazan želudac ili konzumiranje pogrešne hrane može dovesti do toga da se brzo napijete ili osetite probavne probleme. Takođe, telo zbog alkohola može da dehidrira, ali i zbog slane hrane, a dehidratacija je i glavni uzrok glavobolje koju osećate sledećeg jutra.
Važno je da znate da nije svejedno šta ćete pojesti pre nego što popijete neko alkoholno piće, određene vrste hrane bi svakako trebalo izbegavati.
Citrusno voće
Kombinacija alkohola i citrusnog voća može izazvati veće lučenje kiseline u želucu, pa se ova kombinacija ne preporučuje.
Pica
Nažalost, pica se nikako ne slaže sa alkoholom, mada mnogi uz picu piju pivo. Najviše zbog sira koji sadrži, a može i poremetiti varenje, pogotovo ako je jedete kasno uveče.
Crna čokolada
Iako mala količina crne čokolade dobro utiče na zdravlje, trebalo bi je izbegavati u kombinaciji sa alkoholom. Kofein, masti i kakao u čokoladi mogu dovesti do stomačnih tegoba.
Veoma slana hrana
Izbegavajte hranu koja sadrži puno soli jer ona može dovesti do dehidratacije, a onda imate potrebu da "gasite" žeđ, uglavnom alkoholom. Takođe, previše slana i ljuta hrana može da iritira želudac i dovede do probavnih smetnji.
Pržena hrana
Da, odlično ide uz alkohol, ali takođe sadrži i puno soli i masti. Sledećeg jutra mogli biste da osećate mučninu, a uz nju ide i glavobolja. Koliko god vam pileća krilca bila nezamisliva bez piva, bilo bi dobro da izbegavate ovu kombinaciju.
(Kurir.rs)
Bonus video: