Proleće većina voli, između ostalog, i zbog toga što sa sobom donosi pregršt svežih plodova voća i povrća. Pijace obiluju i zelenišem, a jedno od omiljenih prolećnih jela su sarmice sa zeljem.
Iako je jedna vrsta sarme, ovo jelo se mnogo brže priprema od klasične sa kiselim kupusom.
Sastav fila je isti, a jelo je, iako sa mesom, prilično lagano.
Shutterstock
Sastojci:
- 4 veze zelja
- 500 g junećeg mlevenog mesa
- 50 g pirinča
- 1 jaje
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 2 kašike masti
- so, biber
Profimedia
Priprema:
- Očistite zadebljali deo na listu zelja, ali da list ostane ceo. Listove stavite jedan preko drugog u širi sud i prelijte vrelom vodom. Ostavite nekoliko sekundi, pa ocedite.
- Na ulju propržite sitno seckani crni i beli luk, dodajte meso i začine i sve izdinstajte dok meso ne porumeni.
- Meso i pirinač sjedinite, pa u prohlađenu masu dodajte jedno jaje da se sve lepo poveže.
- Na svaki list stavite po kašiku fila, zavijte i ređajte u vatrostalnu posudu, podmazanu uljem.
- Nalijte vodom da sarmice ogreznu i stavite u rernu da se peku oko 40 minuta na 200 stepeni.
(Kurir.rs)