U koji god restoran zdrave hrane da odete, na jelovniku ćete pronaći falafel. Mnogi od nas ne znaju šta je zapravo taj falafel i odakle potiče.
Naime, to je obrok koji vodi poreklo sa Bliskog Istoka, te je u Izraelu jedno od omiljenih jela lokalaca. Ova namirnica izgledakao pržena lopta ili ćufta Međutim, ovo jelo zapravo ne sadrži meso, već je napravljeno od smese koju sačinjavaju leblebije.
Profimedia
Sastojci:
- 400 g kuvane leblebije iz konzerve
- 1 glavica brokolija
- 1 jaje
- 30 g brašna
- 30 g izrendanog sira
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica suvog peršuna
- So i biber po ukusu
Shutterstock
Priprema:
- Brokoli krupno iseckajte. Leblebije ocedite i isperite, pa ih zajedno kuvajte 2 minuta u kipućoj vodi.
- U činiju sipajte dobru polovinu brokolija i leblebije. Sastojke grubo izgnječite viljuškom, pa dodajte brašno, umućeno jaje, sir, beli luk, peršun, so i biber, te ostatak smese. Sjedinite.
- Od smese mokrim rukama oblikovati ćuftice.
- Na ulju pržite ćuftice, 3-5 minuta sa svake strane. Nakon što porumene, poslužite.
(Kurir.rs)
Bonus video: