Iako nije svima najomiljenije, ipak je najzdravije povrće
Iako možda ne spadaju među najomiljenijem povrćem, rotkvice su ipak jedne od najzdravijih. U sebi sadrže ogroman izvor vitamina i minerala, koje pozitivno deluje na naše celokupno zdravlje.
Ako imate problem sa šećerom u krvi, rotkvice su te koje će vam pomoću u regulisanju i pomoći u sprečavanju pojave dijabetesa tip dva.
Antocijanini koji su prisutni u rotkvicama smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, snižava se nivo holesterola, triglicarida i krvnog pritiska. Veliki nivo kalijuma koji sadrži, daje uravnoteženu tečnost u telu, efikasno vraća pritisak na normalan nivo.
Vitamin C koji se takođe nalazi u rotkvicama, utiče na kožu, čini je blistavom i mekšom. Poznat je kao moćan atiokskidant koji pomaže kod bolesi gripa ili obične prehlade. Kako u sebi sadrže blagu ljutinu, utiču pozitivno kod regulisanja probave. Osim toga, mogu biti vaš saveznik u prevenciji infekcija urinarnog traka, ublažavaju bol i osećaj peckanja kod mokrenja, čiste bubrege, a mnogi veruju da ublažavaju i probleme sa hemeroidima.
Postoji recept koji se sastoji od ukiseljenih rotkvica, potrebno vam je svega 15 minuta za pripremu.
Sastojci:
- 1/2 šolje (od 250 ml) jabukovog sirćeta
- 1/2 šolje vode
- tri kašike meda
- četiri čena belog luka, narezanog
- pet zrna bibera
- Dovoljno rotkvica naseckanih na kolutiće da ispune teglicu od 950 ml
Priprema:
- Očistite rotkvice, naseckajte ih na kolutiće, i napunite teglicu.
- Zagrejte siće, vodu, beli luk, biber i med. Kuvajte dok ne dođe u fazu pred kuvanje, nikako ne bi trebalo da prokuva.
- Sipajte tečnost preko rotkvca, zatvorite teglu stavite da se hladi 24 časa.
- Ovo je smesa puna vitamina i zdravlja, tako da možete konzumirati uz svaki obrok. Rok trajanja im je, ako se drže u frižideru, šest nedelja.
(Kurir.rs/Najžena)
Bonus video: