Za praznik Cveti vezuju se razni lepi običaji koji su u duhu s prirodom, a nema ničeg boljeg ako vi i vaši bližnji upravo tako započnete dan, uz koji cvetić i uz perfektnu POSNU PROJU S MLADIM LUKOM.
Sastojci:
3 veze mladog crnog luka
800 g kukuruznog brašna,
1 šolja ulja
mlaka voda
so
Priprema:
1. Očistite i operite mladi luk pa ga isecite i kratko propržite u tiganju na zagrejanom ulju, tek toliko da malo omekša.
2. Propržen mladi luk ostavite da se ohladi, a dotle sipajte brašno u posudu za mešenje i napravite udubljenje. Tada već prohlađeni luk sipajte unutra, posolite prema ukusu i naizmenično ulivajte ulje i malo mlake vode neprestano mešajući.
3. Kad sve dobro izmešate, izradite srednje čvrstu smesu.
4. Uljem premažite tepsiju ili kalupe za pečenje i uključite rernu. Kad se zagreje na 185 stepeni, ulijte smesu i pecite na umerenoj temperaturi. Znaćete da je posna proja sa mladim lukom gotova (dužina pečenja zavisi od kvaliteta vaše rerne) kad u nju zabodete čačkalicu i ona ostane suva.
5. Na oko 10 minuta pečenu proju prekrijte čistom kuhinjskom krpom platnenom, da se prohladi, a da ne izgubi vlagu.
6. Isecite proju na prikladne komade ako ste je pekli u tepsiji, a ako su projice bile u kalupu samo ih složite na tanjir za služenje.
Kurir.rs
Bonus video: