KONAČNO RAZREŠENA DILEMA: Kako se pravilno koriste SODA BIKARBONA i PRAŠAK ZA PECIVO za mešenje testa i kolača!

Profimedia

Pojedini ljudi misle da su prašak za pecivo i soda bikarbona zapravo ista stvar pa ih često upotrebljavaju u istu svrhu u kuhinji i domu. Međutim, nije tako.

Soda bikarbona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji s nečim kiselim stvara ugljen dioksid pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok. Takođe, soda bikarbona se korisi za čišćenje doma.

foto: Profimedia

S druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode i vinske kiseline, a da bi se aktivirao, potrebna mu je samo tečnost. Nije potrebno mešati ga s kiselim namirnicama jer već sadrži kiselinu. Koristi se za povećanje volumena i vazdušastu teksturu pečenih namirnica.

Dakle, soda bikarbona stavlja se isključivo u recepte koji sadrže veću količinu neke kiseline, a prašak za pecivo to ne zahteva. Imajte na umu, kada pečete kolače i druge poslastice ako koristite sodu, trebalo bi da dodate i neki kiseli sastojak kako biste je aktivirali.

foto: Profimedia

(Kurir.rs)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

00:48
JEDNOSTAVAN TRIK DA VAM TESTO BRŽE NARASTE! Profesionalni kuvar otkrio kako da budete ESPRESNI U SPREMANJU! Izvor: Kurir televizija