Tucanje ili kucanje jajima za Vaskrs tradicija je koja raduje sve ukućane, posebno za decu koja posle "odmeravuju snagu" i sa drugarima, a otišla je dotle da se svake godine u Mokrinu održava i takmičenje.
Pobedničko jaje, ono najtvrđe, na kraju tog šampionata na ravne časti pojedu sudija i pobednik. Time se otklanja bilo kakva sumnja u regularnost takmičenja, a tako će biti i na predstojećoj 32. "Tucanijadi".
A kako da i vaše farbano jaje bude najtvrđe za najradosniji hrišćanski praznik, otkriva Živica Terzić, glavni sudija Svetskog prvenstva u tucanju farbanim kokošijim jajima.
- Moj otac Sava, četvorostruki šampion "Tucanijade" i ja sami kuvamo i farbamo takmičarska jaja. To radimo dva dana pre Velikog petka, jer uvek navraćaju ljudi i traže da im damo tvrda jaja, da se, kako kažu, ne bi obrukali na takmičenju. Nemamo srca da ih odbijemo pa, u proseku, podelimo oko sto komada. Naravno, najtvrđa zadržimo - kaže Živica za Kurir i opisuje tehniku pronalaženja, kuvanja i farbanja jaja:
- Zdravi zubi najvažniji su alat za biranje jakih jaka. Takmičari kuckanjem o jedinice, određuju koje ima granitnu ljusku. Najbolja je oblo jaje koje "sitnije tuče", poput kucanja u staklo. Ukoliko su to viši tonovi, onda je to jaje koje obećava. Apsolutno drugo ništa nije važno. Dakle, nebitno je da li je jaje belo, tamnije, sa krupnim ili sitnijim flekama.
Sava i pojašnjava kako se kuvaju ovakva jaja:
- Jaja držimo na sobnoj temperaturi. Stavimo u vodu, u kojoj se već nalazi farba. Kad voda proključa, jaja ostavimo da se kuvaju tri do pet minuta. Ofarbana jaja stavimo na krpu, a potom, kad se ohlade, u karton. Za lepu i sjajnu bolju korisna je i svinjska mast sa kojom se jaja premažu, a osim vizuelnog izgleda to apsolutno ne utiče na tvrdoću.
Kurir.rs/Saša Urošev
Bonus video: