KROMPIRUŠA NA VODI: Danas je VELIKI ČETVRTAK! OVO je najprikladnije jelo na dan kad je ustanovljena SVETA TAJNA pričešća (RECEPT)
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Veliki četvrtak, uspomenu na Tajnu ili Poslednju večeru Isusa Hrista i njegovih učenika.
To je jedan od najznačajnijih dana tokom Velike ili Stradalne nedelje, kada je ustanovljena sveta tajna pričešća.
Na Veliki četvrtak nema veselja, ali ima okupljanja vernika. Kod nekih pravoslavnih naroda i u nekim krajievima Srbije u četvrtak, a ne na Veliki petak, boje se uskršnja jaja, a u Rusiji se mesi uskršnji slatki kolač. Vama predlažemo da napravite ovaj zdrav posni obrok.
KROMPIRUŠA NA VODI
Sastojci:
3 krompira
2 crna luka
300 g brašna
1/2 kesice prašak za pecivo
1 mala kašika biljnog začina
so, biber
2 - 2,5 dl mlake vode
Priprema:
1.Da bi napravili kore, pomešajte brašno sa pola kesice praška za pecivo, pola male kašike soli i dodajte vodu. Sve dobro pomešajte i i umesite testo.
2.Dok testo odmara prekriveno krpom na sobnoj temperaturi, pripremite fil. Iseckajte sitno crni luk i izrendajte krompir, pa u prigodnoj posudi smesu pomešajte sa biljnim začinom i biberom, a možete da dosolite po potrebi.
3.Testo stavite na pobrašnjenu radnu površinu i razvucite ga, da bude tanko. Još ga malo istanjite oklagijom, isecite pažljivo na šire trake na koje ćete staviti fil i potom ih zaviti. Dodatno ih oblikujte rukama.
4.Zavijeno testo ostavite da odstoji desetak minuta, pa ga stavite preko papira za pečenje u tepsiju. Dotle će se rerna ugrejati na 220 stepeni. Pitu pecite oko 15 do 20 minuta, sve dok ne porumeni.
5. Kada pitu izvadite iz rerne, još je malo poprskajte vodom i pustite da odstoji.
Po narodnom verovanju, na Veliki četvrtak ne treba uzimati u ruke nož i viljušku – pitu jedite iz ruke.
(Kurir.rs)
Bonus video: