Faksimil Hagade izložen u Mariboru

Infobiro
Hagada je nastala 1350.godine u Barceloni, Španiju je napustila 1492.godine tokom masovnog progona Jevreja sefarda sa Pirinijeskog poluostrva, a sada je pohranjena u sarajevskom Narodnom muzeju

MARIBOR - U okviru Dana jevrejske kulture u Mariboru izložen je faksimil sarajevske Hagade, jednog od najdragocenijih kulturnih spomenika i iluminiranih rukopisa srednjeg veka.

Hagada je nastala 1350.godine u Barceloni, Španiju je napustila 1492.godine tokom masovnog progona Jevreja sefarda sa Pirinijeskog poluostrva, a sada je pohranjena u sarajevskom Narodnom muzeju, gde je ostala i tokom Drugog svetskog rata i poslednje opsade Sarajeva.

Rukom pisana Hagada, koja govori o progonu Jevreja iz starog Egipta ima neprocenjivu vrednost. Original Hagade je pohranjen u muzejskom trezoru. List "Njujork Tajms" je pre mnogo godina objavio da knjiga vredi 700 miliona dolara. Godine 2006. je izdavač u Sarajevu u saradnji sa jevrejskom zajednicom izdao faksimil te istorijski vredne knjige, a godinu dana kasnije i monografiju o njoj. Ovogodišnji dan Jevrejske kulture se pored u Mariboru obeležava u Ljubljani, Lendavi, Murskoj Soboti i Ptuju, a centralna tema će biti jevrejski humor, čemu će biti posvećn izuzetno bogat program.

http://www.youtube.com/watch?v=QvufKjZEMc0