Tradicionalno se pred Vaskrs na Veliki petak posti i uglavnom se na trpezi nalazi riba, prebranac, paradajz čorba i krompir salata, uz pitu od jabuka.
Ako su vam dosadili ovi stari recepti i želite da probate nešto drugo što nije riba, isprobajte ova jednostavna jela koja vam neće oduzeti mnogo vremena i moći ćete da uživate u dekorisanju uskršnjih jaja.
Iskoristite proleće i to što na pijacama ima mnoštvo povrća. Pored toga što je ovaj meni jednostavan za pripremu, odličnan je i za zdravlje.
Posna supa od povrća
Sastojci:
2 crna luka, 1/2 praziluka, 1/2 paškanata, 2 krompira, 1 šargarepa, 2 čena belog luka, 1 kašika ulja, so, biljni začin, biber
Priprema:
Iseckajte crni luk i propržite na ulju dok ne porumeni, potom dodajte sitno seckano povrće: praziluk, paškanat, krompir i šargarepu. Nalijte vodom dok ne ogrezne i dodajte začine. Kada povrće smeška, u belnderu ga izmiksajte do željene gustine.
Vitaminska salata
Sastojci:
mladi crni luk, zelena salata, šargarepa, rotkvice, crvena paprika
Priprema:
Iseckajte mladi crni luk, i beli i zeleni deo, potom izrendajte dve veće šargarepe i celu vezu rotkivca. Papriku isecite na žilijen i sve to umešajte u zelenu salatu koju ste prethodno dobro oprali i isekli na manje delove. Napravite preliv od maslinovog ulja, sirćeta, soli i bibera pa prelijte preko salate.
Posne sarmice od zelja
Sastojci:
glavica crnog luka, 4 kašike ulja, 1 kašika tucane paprike, 30 listova zelja, 300 g pirinča, 2 kašike pečenog susama, čen belog luka, kašičica soli, biber po želji
Priprema:
Ispržite sitno iseckani crni luk i kada porumeni dodajte tucanu papriku. Potom operite pirinač i prelijte ga sa dve šoljice vode. Kuvajte dok pirinač ne upije svu vodu. Zatim dodajte začine, susam i sitno iseckani beli luk.
U listove zelja koje ste prethodno prelili prvo vrelom pa hladnom vodom stavljati nadev i uvijati sarmice. Potom sve sarmice poređajte u šerpu i nalijte vodom da ogrezne. Kuvajte oko pola sata.
Umesto susama, možete koristiti mlevene orahe, semenke suncokreta, golice…
Posni kolač
Sastojci:
šolja šećera, 3 šolje brašna, kesica praška za pecivo, ½ šolje ulja, šolja i po vode, 3 kašike džema od kajsije, glazura od čokolade
Priprema:
Dok se rerna greje na 200 stepeni umešajte sve sastojke u jednoj posudi varjačom ili kašikom. Podmazati pleh uljem i posuti brašnom ili prezlama. Sipati u pleh i peći 20-ak minuta.
Kada je kolač ispečen premažite ga džemom, a možete posuti melevnim orasima ili ako preferirate rastopljenom čokoladom.
(Kurir.rs/Srbija Danas)
Bonus video: