Hrišćani danas obeležavaju Veliki petak, najtužniji dan u godini kada je Isus Hrist stradao na krstu, u "deveti čas dana", odnosno u tri časa posle podne ispustio je dušu. Prethodne noći je uhapšen, izveden pred jevrejske prvosveštenike.
Domaćice u Sremu na Veliki petak pripremaju posnu trpezu koja podrazumeva ribu, kao glavno jelo i razne priloge.
To su pasulj, zelena salata, mladi luk i nezaobilazna krompir salata. Takva salata je vrlo često i omiljeni deo porodičnog ručka. Najlepše od svega je što je sve prirodno i domaće, a peče se na smederevcu.
- Obarim krompir, isečem ga, iseckam luk, stavim začine, stavljam seng, jer salata bude sveža - kaže za televiziju Kurir Milena Matić, domaćica iz Srema.
Ukusni pasulj na Veliki petak uglavnom nije komplikovan za kuvanje, pa smo saznali kako se to radi u selu.
- Pasulj prvo obarim, onako upola da je skuvan i onda izdinstan dosta luka i šargarepa, stavim začine i izmešen - kaže za Kurir televiziju domaćica Milanka Maricki.
Simbolika Uskrsa i stradanja Hristovog ogleda se u miru i okupljanju vernika, pa tako i porodice kao najvažnijeg stuba društva. Zato se domaćice trude da ništa ne fali.
- Baš volim da spremam posno i trudim se da što više raznovrsnih jela napravim. To je važan dan i volim da imam svega punu trpezu. Svako radi koliko može i kako može - kaže za Kurir televiziju domaćica Milanka Maricki.
Jutro u Sremu miriše na ukusno, na tradiciju, na bakinu kuhinju i toplinu doma.
Kurir.rs
Bonus video: