Tradicionalno bojenje jaja prirodnim materijalima, ljuskom luka, ili nekim drugim biljkama, sve je manje popularno i sve više kupovne farbe stavljaju se u prvi plan.
Njihov kvalitet nije još dovoljno ispitan i ne zna se koliko su određeni sastojci štetni po zdravlje, upozoravaju stručnjaci.
Ove boje bi navodno trebale da se razgrade u organizmu, ali ona može da bude delimična pa mogu nastati sastavi koji mogu da proizvedu različite probleme. Smetnje sa disanjem, alergije, manjak koncentracije...
Evropski parlament je 2010. godine odlučio da na deklaraciji hrane, koja u sebi ima „veštačke“ boje E102, E104, E110, E122, E124, E129, mora da piše upozorenje: „Može uzrokovati poremećaj aktivnosti i pažnje dece“.
Plava boja iz kesice ne bi trebala da se korisiti često jer sadrži indigotin E 132, koji se veže za moguće alergije.
Žuta boja ih kesice sadrži E 102 koji izazivaju poremećaj aktivnosti pažnje kod dece.
Crvena boja ili E 122 može izazvati alergije, urtikariju ili rinitis – nadražaj sluznice nosa
Među bojama postoje i prirodne, E 101 je zapravo vitamin B2 koji daje žutu boju.
Sve ove boje možete vrlo lako da zamenite prirodnim farbanjem:
Crvena boja možete da dobijete od lukovice, sok od brusnice ili šipka, smrznute, mlevene maline, u soku trešnje i cveklu.
Naradžasta boja se dobija od kurkume, šargarepe...
Zelena se najbolje postiže sa spanaćem.
Plava uz smrvljene zamrznute borovnice i lišće crvenog kupusa.
Ljubičasta se najbolje dobija uz tamno crno vino.
(Kurir.rs/ Najžena)
Bonus video: