Uskrs se u našoj zemlji tradicionalno proslavlja uz veliki izbor hrane i pića. Po pravilu, uskršnja trpeza je bogata jakim i teškim jelima, koja često umeju da zbune naš stomak, posebno ukoliko smo tek završili post ili se prosto trudimo da održavamo liniju i hranimo se zdravije.
Hrana koju pripremamo za velike praznike svakako može da bude prenaporna za naš organizam, te je i te kako poželjno da pokušamo da pripremimo i neka jednostavnija jela koja će nam olakšati taj težak dan zasnovan na uživanjima koja svi jako volimo.
Neka posebna jela mogu vam mnogo ulepšati praznik, napravljena su od tradiconalnih sastojaka koje koristimo svake godine, a opet su laka za verenje i omogućavaju vam da se potpuno prepustite iću i piću.
Rolovane špargle na italijanski način
Sastojci:
- 8 špargli
- 8 tanko rezanih kriški šunke
- 1 vezica sitno iseckane mirođije, preliv po želji (na primer, holandez sos ili domaći sos od rena)
Priprema:
Špargle barite u ključaloj vodi oko tri minuta, a zatim procedite, ohladite vodom iz česme i prosušite ubrusom.
Svaku šparglu urolajte u krišku šunke i poređajte na oval. Prelijte sosom, pospite mirođijom i poslužite sa uskršnjim jajima.
Nemačka prolećna salata
Sastojci:
350 g šunke
6 tvrdo kuvanih jaja
1 vezica mladog luka
1 zelena salata
2 kašike sirćeta
6 kašika majoneza
So, biber, peršunov list
Priprema:
Šunku narežite na uske tračice. Mladi luk iseckajte, a zelenu salatu iscepkajte. Sve zajedno pomešajte u posudi za salatu zajedno sa sirćetom, majonezom i dodajte soli i bibera po želji. Dodajte tvrdo kuvana jaja i pre služenja dobro ohladite.
Poljske slane oblande
Sastojci:
- 3 oblande
- 350 g šunke
- 6 tvrdo kuvanih jaja
- 200 grama kačkavalja
- 400 g kisele pavlake
- 400 g majoneza
- 200 g mekog sira
- 5-6 kiselih krastavčića
Priprema:
U većoj činiji pomešajte pavlaku, majonez, izmrvljeni meki sir, sitno seckane krastavčiće. Šunku isecite na tanke i uske rezance, a kačkavalj i jaja narendajte. Ređajte u slojevima, najpre oblandu, pa deblji red premaza, a potom pažljivo poređajte Našku šunku i pospite rendanim jajima. Na poslednji sloj, pored fila, Naške šunke i jaja, dodajte i rendani kačkavalj.
(Kurir.rs)
Bonus video: