KOLIKO JAJA SMETE DA POJEDETE ZA VASKRS I DA VAM NE BUDE MUKA? Nutricionista Mirković otkriva pravu meru i koliko su ona ZDRAVA
Nutricionista Branka Mirković govorila je o vaskršnjim jajima, odnosno gde treba da ih držimo kada prođe praznik, ali i koliko smemo da ih pojedemo danas.
Danas je Vaskrs, najveći praznik za sve vernike pravoslavne veroispovesti. Često se polemiše koliko su jaja zdrava i da li smemo da pojedemo više od dva.
Nutricionista Branka Mirković objašnjava koliko su jaja zdrava.
- Jaja su odličan izvor najprirodnijih belančevina u belancetu koje je veoma slično ljudskim proteinima, a žumance je nepravedno osuđeno za holesterol. Interesantan je fenomen i upozorenja svetskih nutriconista koji su verovatno dobili nešto da tako pričaju. Nikada niste čuli ili pročitali koliko treba da jedete i da li uopšte da jedete fast i džank fud ali o lošem uticaju jaja napisane su neosnovane i nedokazane neistine.
"Iz jajeta se stvori život, što znaci sadrži sve što je neophodno, u tradiciji prestavljaju rađanje i vaskrsenje, pa da li su zaista tako loša?"
DVA JAJA MENJAJU DNEVNU KOLIČINU MESA
"Uvek se pitajte zašto? Pa na jajima se ne zarađuje mnogo, zdrava su i zasitna, dva jaja menjaju dnevnu prosečnu količinu mesa, možete lako da ih nabavite, pripremite i najvaznije mogu da menjaju bilo koji obrok u toku dana."
Jedu se u slanim i slatkim jelima i kolačima, mogu da se mešaju sa bilo kojim namirnicama mada se ne preporučuju sa ribom ko nije navikao zbog enzima za varenje.
- Jaja možete jesti na razne načine ali je važno da znate svoju količinu u toku dana - kaže Branka.
- Jaja možete jesti svakodnevno, najmanje 4 nedeljno. Veoma su važna za rast i razvoj dece, odraslima daju energiju, lako se vare, imaju mali ostatak i daju najveći koeficijent sitosti zato ih mnoge dijete sadrže.
Zaključak je jedite i uzivajte samo ne preterujte u količini, to je važno kao i za bilo koju namirnicu.
PUKNUTA JAJA MAKSIMALNO 4 DANA
- Ofarbana jaja posle Vaskrsa treba držati u frižideru. Puknuta odvojiti od celih i prvo njih koristiti u roku od najviše četiri dana, a cela jaja u frižideru mogu stajati do sedam dana. Kuvana jaja mogu da se pretvore u ukusne salate i koriste na razne načine. Poznato je da mnogi prave salate od kuvanih jaja sa mladim lukom, rukolom, maslačkom... Možete praviti i salate od kuvanih jaja i krompira i da dodate crveni luk, mladi luk... Napravite dresing od sirćeta, senfa, pavlake, malo majoneza - objašnjava Mirković.
"Prave se i razne musake sa kuvanim jajima, paštete od pasiranih jaja. Jaja su zdrava i mogu da menjaju meso. Dva do tri jaja dnevno je dozvoljena količina".
Ukoliko se pitate kako da odolite vaskršnjoj trpezi, Branka savetuje da dijetu krenete nakon praznika.
- Bogata je trpeza i nema potrebe da tih dana izbegavate porodiče ručkove. Pravilo je da jedete po malo od svega. Posto Vaskrs traje par dana, podelite i jedite prvog dana pečenje, beli mrs i salate, drugog čorbe i sarmice sa kiselim mlekom i salate. Jedite dva eventualno tri manja obroka. Jedan obrok neka bude željena poslastica ali manja količina. Vitke osobe jedu mudro, nisu ničega željne, nisu stalno na dijeti ali sigurno ne preteruju - kaže Mirković.
(Kurir.rs/Informer)
Bonus video: