Već smo upoznati sa činjenicom da je ishrana veoma važna sa očuvanje našeg zdravlja. U našem narodu često se kaže da smo ono što jedemo, i mada to sa vremena na vreme ne izgleda tako, sve je popularniji trend da pazimo na hranu koju unosimo u sebe i na to šta bi trebalo da radimo da bismo očuvali telo zdravim i mladim.
Jedna od stvari koju ne unosimo dovoljno često, a veoma je bitna za naše telo jeste jod. On u sebi sadrži veliku količinu korisnih supstanci, a ima i brojne benefite. Iako se ne spominje često, jod je veoma važan za zdravlje, jer:
- prirodni je antibiotik i antivirotik
- pomaže u prevenciji mnogih bolesti
- osigurava pravilan rad štitne žlezde i imunog sistema
- poboljšava mentalnu bistrinu
- smiruje nervni sistem
- oslobađa od napetosti.
Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) čak tvrdi da postoji jasna veza između nivoa joda koji žena ima tokom trudnoće i kasnije inteligencije deteta. Pravilnom ishranom se može uticati na pravilan rast i razvoj, pogotovo u fazi trudnoće i najranijem periodu života deteta. Tokom celog života je moguće uticati na mentalne i fizičke kapacitete.
Dr Ranko Rajović ističe:
- Jod je esencijalan za normalan rast i razvoj dece, a pre svega za normalan razvoj centralnog nervnog sistema i inteligencije, posebno u prvih nekoliko godina života.
Nedostatak joda može prouzrokovati gušavost , hroničan umor, gojenje, povećanu osetljivost na hladnoću, suvu kožu, probleme sa probavom, loše raspoloženje, tanku i suvu kosu. Lepota i zdravlje dolaze iznutra, zato je veoma važno šta unosite u svoj organizam hranom i vodom.
Najbolji izvori joda su alge, morska riba i jodirana so.
(Kurir.rs)
Bonus video: