Maslačak je tradicionalna biljka naših krajeva koja se preporučivala kod niza bolesti, od visokog krvnog pritiska, „trovanja krvi", reumatoidnog artritisa, plućnih tegoba, žutice, bolesti bubrega i kožnih oboljenja.
List maslačka od davnina je poznat kao dobar diuretik, pa se preporučuje kod potrebe za pojačanim mokrenjem, kod čestih infekcija mokraćnih kanala i visokog krvnog pritiska. Koren ove biljke podstiče apetit, pa ga preporučuju kod probavnih tegoba i nedovoljnog lučenja žuči. U modernoj fitoterapiji koren maslačka koristi se kod čišćenja jetre i žuči, kod tegoba kao što su alergije, kožne tegobe, debljina i celulit. Delovanje kod celulita opravdano je pre svega zbog zanimljive kombinacije delovanja i na jetru i na bubrege, jer je koren maslačka blagi diuretik. Maslačak je dodatna terapija kod povišenog holesterola.
Maslačak se od davnina koristi kao prva prolećna salata. Mladi prolećni listovi sadrže oko tro odsto belančevina, osam odsto ugljenih hidrata, 20-60 mg po procentu vitamina C i tri mg po procentu gvožđa. Koren je još hranjiviji, posebno u jesen i zimi, i sadrži čak 20 odsto ugljenih hidrata, od čega najveći deo otpada na inulin kao i dva i po odsto belančevina. Za hranu se koriste mladi prolećni listovi, pre izbijanja stabljike.
SALATE OD MASLAČKA
Listove maslačka dobro operite i ocedite. Maslinovo ulje pomešajte s jabukovim sirćetom, aceto balsamikom i belim lukom. Dodajte so, biber i čili. Sve dobro izmešajte i neka odstoji pola sata. Luk, komorač i krastavac isecite, a šargarepu izrendajte. Sve sastojke pomešati.
ČAJ OD LISTOVA
Čaj od listova maslačka priprema se tako što kašičicu sušenih listova prelijete s dva decilitra vrele vode. Poklopite, i posle 10 do 15 minuta procedite.
ČAJ OD KORENA
Tri do pet grama korena stavi se u mlaku vodu. Zagrejte i kuvajte 10 minuta. Procediti, i najbolje je piti dva do tri puta na dan, pola sata pre obroka.
Kurir.rs
Bonus video: