LJUDI, PAZITE SA VATROM TOKOM PRVOMAJSKOG URANKA! Vatrogasac Miković za Kurir: Osim kazne, JEDNA GREŠKA MOŽE DA VAS KOŠTA I ŽIVOTA
Nesvesni opasnosti koju roštiljanje u šumama nosi, ljudi nesvesno izazivaju požare na otvorenom, zbog čega vatrogasci ni ovaj praznik ne slave, već dežuraju na terenu, a od prošle godine imaju prava i da pišu kazne onima koji ugrožavaju bezbednost
Doček Praznika rada, iliti prvomajskog uranka mnogima je nezamisliv bez boravka u prirodi, roštilja i alkoholnog pića. Ipak, niko ni ne sluti da to može da dovede do stravičnih tragedija, kako onih po prirodu, tako i po ljudske živote!
Dragan Miković, zamenik komandanta Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd za Kurir je ispričao da i ovaj praznik, kao i svaki drugi, vatrogasci moraju biti u punoj pripravnosti.
- Paljenje vatrena otvorenom je zabranjeno, sem ako nema prostora namenjenih za to. Ipak, ljudi to rade. Lože vatru gde im je zgodno, ne obaziru se na opasnosti koje vatra sa sobom nosi, pa je naša stanica i za prvi maj prazna jer je gotovo većina ljudi na terenu. Dešava se da sipaju litar alkohola na vatru da bi je rasplamsali, ona bukne, nekog povredi. Dovoljan je jedan sekund, da to bukne poput bombe i nekoga povredi. Takođe, neki za sobom ne ugase požar dobro pa do 2. maja u jutarnjim satima dežuramo jer se požari dešavaju i posle uranka. U pripravnosti smo i u slučajevima teških saobraćajnih nesreća koje izazivaju osobe pod dejstvom alkohola, a to često budu tako uništena vozila da moramo i mi intervenisati - rekao je Miković.
Tako i dežurni vatrogasci za Praznik rada spreme gozbu u stanici, ali ona često ostane netaknuta, jer nemarnost ljudi njima ne da predaha.
Anegdota sa terena Miković ne može ni da se priseti, jer kaže, za godine bavljenja ovim poslom nagledao se svega za šta je mislio da ljudima ne može da padne na pamet.
- Prevencije radi, vatrogasci iz svih stanica idu po izletištima u kontrole i u slučaju neke opasnosti reaguju na vreme. Od prošle godine dobili smo dozvolu da osobama koje pale vatru na mestu na kojima to nije dozvoljeno i koji tako ugrožavaju sve oko sebe pišemo kazne. U pitanju su novčane kazne, i već to sprovodimo - kaže on. I tako, dok mnogi posle uranka prelaze na ćevape, kobasice i pivo, oni idu u patrole, da vide ima li dima negde, jer ako ga ima, možda ima i vatre. Ipak, kaže Miković, nije ni tu kraj.
Dešava se da se ljudi raziđu, da padne mrak, 1. maj prođe a požar negde bukne od žara koji nije dobro ugašen.
Naš sagovornik objasnio je, iako je njeno paljenje ušumama zabranjeno, gde je to najbezbednije, ako to ikako može biti, kao i kako se ona pravilno gasi.
- Paljenje vatre u prirodi ne podržavam jer je ne samo opasno, već i protivzakonito. Ko to radi i mimo zakona, mora mesto da očisti tako da nema blizu ni trave ni lića ni drveća - da požar nema gde da se raširi tokom ili posle pripremanja hrane. Kada se priprema hrane završi, važno je da se to mesto dobro poprska vodom, da se prekontroliše ima li žara, i ako ima opet polivati vodom sve dok se opasnost zasigurno ne isključi.
Suzana Trajković
Bonus video: