VRHUNSKI DOŽIVLJAJ: Pripremite hranu na tradicionalan način, MESO ISPOD SAČA se topi u ustima, IMA POSEBNU SLAST (RECEPT)
Ko je jeo meso pripremljeno ispod sača, zna da je najukusnije. S krompirima i drugim povrćem ima nezaboravan, raskošan ukus.
Kod pripreme je najvažnije da je meso kvalitetno i sveže i za dva do dva i po sata, ako sledite naše savete, uživaćete u fenomenalnom obroku. Obično se koristi jagnjetina, idealni su i juneće i svinjsko meso.
Sledite ova pravila i nećete pogrešiti!
Spremanje jela ispod sača, peke ili čripnje, kako se naziva ovo specijalno zvono u zavisnosti od dela zemlje gde se nalazite, tradicionalan je način pripreme hrane. Zapravo, ona se pola peče, a pola kuva u svojim sokovima.
Tajna savršene pripreme je u žaru dobijenom od visokokaloričnog drveta, bukve , graba ili hrasta, koje dugo zadržava optimalnu temperaturu potrebnu za pripremu jela. Ako imate krušnu peć, ili ploču roštilja od šamota, olakšaćete sebi posao jer je šamot otporan na visoke temperature i dugo održava željenu toplotu. Zagrevajte je vatrom i do sat i po pre nego što ćete na žar da stavite sač, kako biste obezbedili dovoljno žara za pripremu jela.
Ako nemate ove mogućnosti, održavajte žar na zemlji, kako bi ga s vremena na vreme stavljali na sač, kad se prethodni istroši.
Dotle u donji deo sača koji ćete staviti na žar sipajte malo ulja ili masti, složite meso (najčešće se koriste but, plećka, rebra ili kolenica) isečeno na veće komade koje ste prethodno osušili i natrljali solju i začinima, pa poslažite povrće.
Hrana se poklopi gornjim delom, koji je obično napravljen od livenog gvožđa ili gline, pa se posipa žarom kako bu se sve dobro ispeklo i sa donje i sa gornje strane. Važno je da na sač stavljate samo lagani žar ili vruć pepeo, jer upaljene cepanice mogu sve da pokvare: meso će spolja izgoreti, a unutra će ostati živo.
Tokom spremanja jela slobodno otvorite sač (nemojte se opeći, upotrebite neku polugu!) i proverite stanje, okrenite meso i promešajte povrće, a po želji sve možete da podlijete i s još malo vina. Predlažemo vam ovaj RECEPT, a vi možete da napravite i drugu kombinaciju, prema vašoj želji i ukusu.
SASTOJCI:
- 1,5 kg mesa (jagnjeći but i rebra)
- 1/2 kg krompira
- 4 šargarepe
- 3 crvene paprike
- 3 crna luka
- 4 čena belog luka
- 2 dl ulja
- 2 dl vode
- 2 dl belog vina (po želji)
- 3 lista lovora / ruzmarin
- začini po želji
- so, biber
PRIPREMA:
1. Upalite vatru od tvrdog drveta na površini od 1 m2 i sačekajte da drvo izgori i nastane jak žar, kao kod pečenja roštilja, samo što žara mora da bude mnogo više. Vatra treba da ide u visinu metar, da bi kada se stiša i ostane samo žar to bilo dovoljno da se zatrpa sač.
2. Poslažite meso u donji deo sača, okolo stavite krompir, preko šargarepu, papriku ispod krompira, kao i povrće po vašem izboru. Povrće prethodno dobro operite i po potrebi ga ogulite. Krompire ćete izrezati na četvrtine, luk na krupnije komade, a šargarepu i paprike na deblje trake. Dodajte i beli luk i lovorov list.
3. Sipajte vodu i ulje, pospite suvim začinom, posolite i pobiberite po želji i sač stavite u žar koji ste prethodno razgrnuli. Prekrijte vrh zvona žarom i sač uokvirite žarom. U njemu će biti temperatura preko 220 °C, a kad po površini žar postane pepeljast, temperatura će pasti na oko 180-200 °C. Dospite malo novog žara, ali nemojte da preterujete. Ako želite naglo da zapečete meso, potrebno je više tinjajućeg žar, dok je pepeo idealan za sočnije meso.
4. Posle 60 minuta uklonite žar, okrenite meso i promešajte povrće pa opet poklopite i zatrpajte žarom. Dok jelo ne bude gotovo, uradite ovo nekoliko puta. Ispod sača meso će biti spremno za posluženje za 2 do 2, 5 sata.
Meso pečeno ispod sača je mekano, topi u ustima, a povrće pokupi sve ukuse i mirise od mesa i ima posebnu slast.
SAVET PLUS
Pre prve upotrebe obavezno malo zagrejte i donju posudu i zvono i premažite unutrašnje površine jestivim uljem ili mašću. A nakon što sa slašču počistite sve iz njega, nemojte sač ribati deterdžentom kako se metal ne bi oštetio. Dovoljno je da ga dobro iščetkate iznutra i izvana i obrišete suvom krpom.
Kurir.rs/B.M.
Bonus video: